Bez kulturno-duhovnih programa za Badnji dan, organizovaće više liturgija kako bi se izbjegle gužve

Poručili da nastoje da podrže i sprovedu sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi

17494 pregleda 94 reakcija 26 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka već će vjernici u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože badnjak.

Zbog složene epidemiološke situacije, kako bi se izbjegle gužve, organizovaće služenje više liturgija u crkvama i hramovima.

U saopštenju MCP navodi se da i ovaj Božić dolazi u danima velikih iskušenja, a da se Crkva bori protiv širenja straha i nastoji da doprinese svojim trudom da se epidemija zaustavi i savlada.

"U tom smislu nastojimo da podržimo i sprovedemo sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi. Naš narod je oduvijek znao da se molitva ne prekida ni u najtežim životnim trenucima, niti se prestaje sa praznovanjem blagoslovenih praznika i onda kada ljude osvoji najveće zemaljska tuga. Baš tada treba umnožiti i pojačati molitve", navodi se u saopštenju.

"S tim u vezi obavještavamo sve pravoslavne vjernike i sveukupnu javnost, da MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i prošle godine, neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka. Poslije Svete Liturgije na Badnje jutro, sveštenstvo će blagosloviti badnjake, a svi vjernice će u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože svoj badnjak, da zapale svijeću i pomole se".

Ističu da će, imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju i odgovornost, u božićne praznične dane biće služeno i po nekoliko liturgija u svim parohijskim i manastirskim hramovima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila.

"Ovo činimo kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim liturgijama, a u isto vrijeme svima koji su se spremali postom i molitvom omogućili da pristupe svetim tajnama Hristovim", poručuje se u saopštenju MCP i Eparhije.

Bonus video: