Galić: Zabilježeno 450 odsto više novozaraženih, manje hospitalizovanih i preminulih

"Najveći procenat oboljelih je između 20 i 40 godina i predpraznična i praznična veselja dala su rezultat u skoku oboljelih", kazao je direktor Instituta za javno zdravlje

52405 pregleda 133 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Ažurirano: 04.01.2022. 09:27h

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je u Crnoj Gori u posljednje dvije nedjelje zabilježeno 450 odsto više novozaraženih koronavirusom, ali i 14 odsto manje hospitalizovanih i 11 odsto manje preminulih.

Galić je gostujući u Bojama jutra rekao da je transmisija viruska široko rasprostranjena, a da su Podgorica, Cetinje, Budva i Tivat najviše pogođeni koronavirusom.

Istakao je i da podaci i kliničke slike ukazuju da je dominanatan omikron soj, kojeg karakterišu blaže kliničke slike, koštano mišićni problemi, osjećaj malaksalosti, simptomi koji liče običnoj prehladi.

Galić navodi i da ih trenutno brine kada se infekcija bude prenosila na stariju populaciju, kako će na njih djelovati, ali je podsjetio da su osobe preko 65 godina starosti u velikom dijelu vakcinisane.

"Najveći procenat oboljelih je između 20 i 40 godina i predpraznična i praznična veselja dala su rezultat u skoku oboljelih", kazao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Mjere koje su donijete prije praznika su, ističe Galić, bile strože, a ažurirali su ih u skladu sa situacijom.

"Apelovali smo da ne postoji sistem koji može da iskontroliše sve mjere, najvažnije je da vakcinacija neće pomoći u borbi protiv omikrona da spriječi obololijevanje, pomoći će organizmu da se izbori sa infekcijom, a pomoći da ne dospije virus je nošenje maske i pridržavanje mjera", kazao je Galić.

Na pitanje kakve mjere se očekuju nakon 12. januara, kazao je da situaciju prate na dnevnom nivou i da će uskladiti predloge, te da će adekvatno odgovoriti.

Galić je na pitanje zašto nema izolacije za onoga ko je vakcinisan, a u kontaktu je sa zaraženom osobom, kazao da su situacije definisane protokolom, a da se protokol ažurira sa informacijama iz svijeta.

"Omikron je jako zarazan i vakcinisane osobe mogu da prenesu infekciju, ali je vrlo bitno da ukoliko nosimo masku tu infekciju ne možemo prenijeti", istakao je Galić u Bojama jutra.

Preporuka je, navodi Galić, da se osobe koje su nedavno bolovale ili primile drugu dozu vakcinišu trećom buster dozom nakon tri mjeseca, a kod osoba kojima je imunitet oslabljen čak i poslije mjesec dana.

Za sada nema značajnijeg porasta u broju novooboljelih ili u težini kliničkih slika kod djece koja su oboljela, navodi Galić, ali preventivne mjere treba sporovoditi.

Prema njegovim rijelima, od više od 150 mutacija koronavirusa tokom pandemije, samo su njih četiri-pet postale dominantne.

"Karakteristika novog omikron soja koronavirusa je da ima veliku zaraznost u trci sa ostalim sojevima. Obolijeva veći broj osoba, a samim tim smanjuje se manevarski prostor Delta soju koji je dosta opasniji i to je jedna pozitivna karakteristika omikron soja", kazao je Galić odgovarajući na pitanje koliko nove doze štite od novog virusa.

Za sada, ističe on, neophodna je buster doza, a daljim istraživanjem će vidjeti koliko će zaista štititi osobe od obolijevanja ili barem težih formi.

"U 50 do 75 odsto slučajeva i dalje štiti osobe od težih oblika bolesti, s obzirom na to da je četvrti ili peti soj od pronalaska vakcina i to govori koliko su vakcine efikasne i u tim sastojcima vakcina će verovatno doći do prilagođavanja novim sojevima", kazao je Galić i dodao da će se predložiti onoliko doza koliko bude neophodno.

Na pitanje koliko je vakcinisanih osoba zaraženo, Galić navodi da je obuhvat bio 65 odsto kod punoljetnih, te da će doći i porast oboljelih među vakcinisanima.

"Bitno je da i dalje u 75 odsto preminulih nisu vakcinisani. Takav je i procenat hospitalizovanih. Vakcina sprečava teže obolijevanje i smrtne ishode", istakao je direktor Instituta.

Naveo je i da kod nas nema zabilježenih slučajeva istovremene zaraze gripom i koronavirusomi, te da nam to "daje mogućnost da budemo smireni po tom pitanju".

Galić je zamolio građane da tokom praznika vode računa, vakcinišu se i pridržavaju se osnovnih mjera, pogotovo nošenje maske.

Bonus video: