Jokić: Nisu poslanice žrtve mizoginije, nego mi njihove apatije kad su u pitanju naša prava

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres ocijenila je da poslanice nisu pokrenule nijednu ozbiljnu raspravu ili inicijativu kako bi zakonski djelovale i zaštitile i sebe i sve žene u Crnoj Gori

8147 pregleda 74 reakcija 3 komentar(a)
Jokić, Foto: LGBT Forum Progres
Jokić, Foto: LGBT Forum Progres

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Progres Bojana Jokić kazala je da, zbog nedostatka solidarnosti, više neće braniti visoke javne funkcionerke od mizoginih i seksističkih komentara. Kazala je da poslanice nisu pokrenule nijednu ozbiljnu raspravu ili inicijativu kako bi zakonski djelovale i zaštitile sebe i sve žene u Crnoj Gori.

"Priznajem da sam upala u zamku skoro svaki put, ženski se solidarisala, popila i sama pokoju uvredu, a onda sjela i napisala par teza. Samo par teza koje koje objašnjavaju zašto one nisu žrtve mizoginije, već ja (i sve mi), njihove politike. Zakone donosi Skupština Crne Gore, poslanice, njih 21 koliko ih je u 42. sazivu, i ako tvrde da su mizoginija, seksizam i diskriminacija dominatan način ophođenja prema ženama, koji se reflektuje i u javnom prostoru nisu pokrenule nijednu ozbiljnu raspravu ili inicijativu kako bi zakonski djelovale i zaštitile i sebe i nas – u njihovim rukama je moć, sa pozicija moći čujem (čast malobrojnim izuzecima) kako brane jedna drugu, a skoro pa nikako inicijative kako će da odbrane nas", navela je Jokić na Tviteru.

Ko nije dorastao borbi, kako je kazala, ne treba ni da bude u Skupštini.

"Niste vi žrtve mizoginije, nego smo mi žrtve vaše apatije kada su u pitanju naša prava. Zakone implementira egzikutiva, četri ministarke, da ne kažem čelna 'čovjeka' izvršne vlasti, konstantno na udaru kao i poslanice, a opet sa pozicija moći ne vidim inicijative za suzbijanje mizoginije, seksizma i diskriminacije, samo solidarnost sa poslanicama, valjda zato što je ženama na pozicijama moći najteže, kako drugačije. Zamjena teza da su one samo žrtve koje treba braniti, a ne ONE koje imaju mandat da mijenjaju stvari, njih 25, treba da branimo mi bez realne moći, bez pristupa državnom aparatu, bez imunteta, bez obezbjeđenja, bez načina da utičemo na promjene,... e neću, OTKAZUJEM solidarnost, za to je potrebno 'dvoje'", zaključila je Jokić.

Bonus video: