U Kolašinu još jedna sezona bez turističkog inspektora

Opštini Kolašin fale i građevinski inženjeri, jer niko neće da radi za platu od 500 eura

6283 pregleda 3 komentar(a)
Ponekad ne pomažu ni pare: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ponekad ne pomažu ni pare: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

I pored značajnog povećanja zaposlenih u lokalnoj upravi u odnosu na period od prije četiri godine, kolašinskoj Opštini i dalje fali, kako tvrde u izvršnoj vlasti, nekoliko ključnih kadrova. U novu turističku sezonu Opština je ušla ponovo bez turističkog inspektora. Tvrde da im nedostaju i građevinski inženjeri. Navodno, povodom zahtjeva za popunu upražnjenog radnog mjesta kustosa Zavičajnog muzeja, resorno ministarstvo je dalo saglasnost samo na angažovanje na osnovu ugovora šest mjeseci.

Trenutni broj zaposlenih u Opštini je 96, uključujući Službu zaštite i spašavanja sa 13 zaposlenih, dok predviđeni broj izvršilaca prema važećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji iznosi 113.

”Tokom 2022. godine predviđeno je zapošljavanje manjeg broja izvršilaca na važnim pozicijama poput inspektora i savjetnika. Kolašin kao turističko mjesto A kategorije treba da ima turističkog inspektora, čije će angažovanje doprinijeti unapređenju stanja u ovoj oblasti i boljoj naplati boravišne takse. Takođe, moraju se ojačati kapaciteti Sekretarijata za prostorno planiranje komunalne poslove i saobraćaj kome nedostaju inženjerski kadrovi, pa planirano je zapošljavanje dva izvršioca”, obrazloženo je u Odluci o budžetu za narednu godinu.

Neophodno je, navodno, i zapošljavanje računovođe u Odjeljenju za trezor lokalne uprave.

”Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nije dalo saglasnost ni na zapošljavanje turističkog inspektora”, kazao je nedavno sekretar za finansije Dragan Bulatović. Navodno, nepostojanjem inspektora, lokalna Turistička organizacija gubi na desetine hiljda eura.

Međutim, u kolašinskoj opoziciji smatraju da taj posao ne može profesionalno raditi bilo ko iz Kolašina. Odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović na sjednici SO predložila je da bi trebalo razmotriti mogućnost razmjene tog kadra sa drugim opštinama. Ona, takođe, smatra da bi komunalni inspektor nekoliko dana sedmično mogao da obavlja poslove turističkog inspektora. Tim bi se, objasnila je Vuksanović, “uštedjelo trošenje sredstva u izbornoj godini”.

Zamjerke zbog “ukinutog” radnog mjesta turističkog inspektora iznio je nedavno i predsjendik SO Milan Đukić. Prema njegovim riječima, turistički inspektor koji je ranije postojao, dobio je zaduženja komunalnog inspektora. On smatra da inspektori iz te oblasti ne rade kako treba svoj posao.

”Komunalni inspektori nijesu mnogo učinili, pa je trebalo raditi preraspodjelu. Ako smo imali turističkog inspektora jedne godine, zbog čega ga nemamo sljedeće? Projekcije su jasne, zbog nepostojanja turističkog inspektora gube se desetine hiljada eura”, kaže Đukić.

U toku investicionog buma koji se dešava u Kolašinu, smatraju u odborničkom klubu SDP, neophodno je da opština ima projektni tim, to jest inženjere određene struke. To je potrebno, tvrdi Vuksanović, kako ne bi intenzivna gradnja “izmakla kontroli”.

Međutim, u lokalnoj samoupravi ne kriju da imaju problem da privuku građevinske inženjere da rade u Opštini.

”Koji će građevinski inspektor da radi za 500 eura u opštini, kada ima platu višestruko veću u građevinskim firmama. Sve da smo imali odobrenje od Vlade da zaposlimo 10 inženjera ne bismo mogli naći nijednog”, obrazlaže Đukić.

Predsjednik SO ocijenio je da je optimalan broj zaposlenih u Opštini 105. Sve preko toga, ocijenio je, bilo bi političko zapošljavanje i neracionalno.

Bonus video: