Inspektori ne stižu da napišu rješenja za izolaciju

Ako im poslodavac traži rješenje o samoizolaciji, mogu da dostave rezultat testa, sa objašnjenjem da će rješenje o samoizolaciji dostaviti naknadno”, kazala je glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Karmela Mujičić “Vijestima”

52256 pregleda 25 reakcija 17 komentar(a)
Od ukupnog broja testiranih, 37 odsto pozitivnih (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Od ukupnog broja testiranih, 37 odsto pozitivnih (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Zbog povećanja broja oboljelih, zdravstveno-sanitarni inspektori ne stižu da na vrijeme izdaju rješenja o samoizolaciji, kazala je za “Vijesti” glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Karmela Mujičić.

Ona je, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, kako pozitivne osobe da opravdaju izostanak sa posla ukoliko im rješenje nije uručeno na vrijeme, kazala da poslodavcu kao dokaz mogu dostaviti rezultat testa.

”Zdravstveno-sanitarni inspektori izdaju rješenja za samoizolaciju na osnovu spiskova koje dobijaju od Instituta za javno zdravlje (IJZ) i higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja. U posljednje vrijeme, kako i sami vidite, veliki je broj oboljelih, pa rješenja ne stižemo da izdajemo tako brzo. Oboljeli, ako im poslodavac traži rješenje o samoizolaciji, mogu da dostave rezultat testa, sa objašnjenjem da će rješenje o samoizolaciji dostaviti naknadno”, kazala je Mujičić “Vijestima”.

Iz IJZ je saopšteno da je od ukupnog broja testranih do juče u 15 časova - 6.994, pozitivno 2.590 osoba, odnosno 37 odsto.

Prijavljena je i smrt dvije osobe od posljedica koronavirusa. Prema podacima IJZ oporavila su se 472 pacijenta.

Najviše inficiranih je u Podgorici (1.205), Nikšiću (288), Baru (160), Budvi (129), Kotoru (119), Beranama (113), Cetinju (109), Tivtu (93)....

Skok BROJA oboljelih zbog pretprazničnih i prazničnih veselja

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je u Crnoj Gori u posljednje dvije nedjelje zabilježeno 450 odsto više novozaraženih koronavirusom, ali i 14 odsto manje hospitalizovanih i 11 odsto manje preminulih.

Galić je, gostujući u jutarnjem programu TV Vijesti “Boje jutra”, rekao da je transmisija viruska široko rasprostranjena.

Istakao je i da podaci i kliničke slike ukazuju da je dominanatan omikron soj, kojeg karakterišu blaže kliničke slike, koštano mišićni problemi, osjećaj malaksalosti, simptomi koji liče običnoj prehladi.

Galić navodi i da ih trenutno brine kada se infekcija bude prenosila na stariju populaciju, kako će na njih djelovati, ali je podsjetio da su osobe preko 65 godina starosti u velikom dijelu vakcinisane.

”Najveći procenat oboljelih je između 20 i 40 godina i pretpraznična i praznična veselja dala su rezultat u skoku oboljelih”, kazao je direktor IJZ.

Mjere koje su donijete prije praznika su, ističe Galić, bile strože, a ažurirali su ih u skladu sa situacijom.

”Apelovali smo da ne postoji sistem koji može da iskontroliše sve mjere, najvažnije je da vakcinacija neće pomoći u borbi protiv omikrona da spriječi obololijevanje, pomoći će organizmu da se izbori sa infekcijom, a pomoći da ne dospije virus je nošenje maske i pridržavanje mjera”, kazao je Galić.

Na pitanje kakve mjere se očekuju nakon 12. januara, kazao je da situaciju prate na dnevnom nivou i da će uskladiti predloge, te da će adekvatno odgovoriti.

Maska obavezna, preporuka i buster doza

Galić je na pitanje zašto nema izolacije za onoga ko je vakcinisan, a u kontaktu je sa zaraženom osobom, kazao da su situacije definisane protokolom, a da se protokol ažurira sa informacijama iz svijeta.

”Omikron je jako zarazan i vakcinisane osobe mogu da prenesu infekciju, ali je vrlo bitno da ukoliko nosimo masku tu infekciju ne možemo prenijeti”, istakao je Galić.

Preporuka je, navodi Galić, da se osobe koje su nedavno bolovale ili primile drugu dozu vakcinišu trećom buster dozom nakon tri mjeseca, a kod osoba kojima je imunitet oslabljen čak i poslije mjesec dana.

Za sada nema značajnijeg porasta u broju novooboljelih ili u težini kliničkih slika kod djece koja su oboljela, navodi Galić, ali preventivne mjere treba sporovoditi.

Prema njegovim rijelima, od više od 150 mutacija koronavirusa tokom pandemije, samo su njih četiri-pet postale dominantne.

”Karakteristika novog omikron soja koronavirusa je da ima veliku zaraznost u trci sa ostalim sojevima. Obolijeva veći broj osoba, a samim tim smanjuje se manevarski prostor delta soju koji je dosta opasniji i to je jedna pozitivna karakteristika omikron soja”, kazao je Galić odgovarajući na pitanje koliko nove doze štite od novog virusa.

Za sada, ističe on, neophodna je buster doza, a daljim istraživanjem će vidjeti koliko će zaista štititi osobe od obolijevanja ili barem težih formi.

”U 50 do 75 odsto slučajeva i dalje štiti osobe od težih oblika bolesti, s obzirom na to da je četvrti ili peti soj od pronalaska vakcina i to govori koliko su vakcine efikasne i u tim sastojcima vakcina će verovatno doći do prilagođavanja novim sojevima”, kazao je Galić i dodao da će se predložiti onoliko doza koliko bude neophodno.

Na pitanje koliko je vakcinisanih osoba zaraženo, Galić navodi da je obuhvat bio 65 odsto kod punoljetnih, te da će doći i porast oboljelih među vakcinisanima.

”Bitno je da i dalje u 75 odsto preminulih nisu vakcinisani. Takav je i procenat hospitalizovanih. Vakcina sprečava teže obolijevanje i smrtne ishode”, istakao je direktor IJZ.

Galić je zamolio građane da tokom praznika vode računa, vakcinišu se i pridržavaju se osnovnih mjera, pogotovo nošenje maske.

Novi soj otkriven u Francuskoj, prema prvim informacijama izaziva težu bolest

Novi soj koronavirusa B1.640 otkriven je u Francuskoj, ima već dvije varijante i čini se da se proširio u Velikoj Britaniji, Italiji, možda i neke druge zemlje Evrope.

To je u “Bojama jutra” kazao je imunolog Zlatko Trobonjača.

On ističe da je problem što, prema prvim informacijama, novi soj inficira i vakcinisane osobe i da izaziva nešto težu bolest.

Očekuje da će se pojavljivati novi sojevi i da je zato neophodno biti oprezan sa prognozama o kraju pandemije.

”Međutim, ono što će se dogoditi je da će naša društva akumulirati više imunosti, što preboljenjem bolesti, što vakcinacijom, a što njihovom kombinacijom, i što ćemo konačno dostići kolektivni imunitet koji će štititi i od budućih sojeva virusa”, ističe Trobonjača.

Podsjetio je da omikron soj ima veliki broj mutacija: “Puno više inficira respiratorni epitel, gdje se množi i zato se izbacuje u okolinu u većoj mjeri, zbog čega je infektivniji kao virus”.

Omikron soj, kaže Trobonjača, može izbjegavati i imunitet postignut vakcinacijom.

”Osobe vakcinisane sa dvije doze Fajzera zaštićene su oko 30 odsto, a one koje su primile ‘buster’ dozu 75 odsto”, dodao je.

Trobonjača je pojasnio i da to što je osoba preboljela jedan soj, ne znači da se neće inficirati nekom novom varijantom, a jedan od razloga ponovne infekcije je i protok vremena.

Osobe koje su ranije preležale koronavirus ili su vakcinisane najvjerovatnije neće razviti teži oblik bolesti nakon kontakta sa omikron sojem.

”To je ono kako nas vakcina štiti”, ističe on.

Ljekar u Budvi radio iako je pozitivan, iz Ministarstva poručili da će sankcionisati sve koji su krivi za propust

Jedan od ljekara u budvanskom Domu zdravlja radio je uprkos tome što mu je određena samoizolacija, a svi koji su učestvovali u tom propustu - od menadžmenta i ljekara Doma zdravlja Budva do epidemiologa u Institutu za javno zdravlje - biće adekvatno sankcionisani, poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Generalni direktior Direktorata za kontrolu kvaliteta u Ministarstvu zdravlja, Slobodan Mandić, saopštio je da je taj Direktorat preduzeo sve raspoložive korake u cilju rasvjetljavanja posljednjih dešavanja u Domu zdravlja Budva: “Shodno našim nadležnostima i propisima, zbog propusta koji su doveli do toga da ljekar kom je određena samoizolacija ipak bude na radnom mjestu u COVID ambulanti, taj kolega je momentalno po našem saznanju isključen iz procesa rada. Svi koji su učestvovali u ovom propustu, od menadžmenta i ljekara Doma zdravlja Budva do epidemiologa u Institutu za javno zdravlje, biće adekvatno sankcionisani”.

Zečević: Ako su simptomi blagi, sačekati makar tri dana

Direktorica beranskog Doma zdravlja Julijana Zečević apelovala je na građane da, koliko je moguće, smanje pritisak na tu zdravstvenu ustanovu i da se ne javljaju ljekarima kod prvih i blagih simptoma koronavirusa.

”Ako su simptomi blagi, treba sačekati makar tri dana jer će test biti negativan. Naravno, kod ozbiljnijih simptoma, visokih temperatura i eventualnih gušenja, mi smo tu da odmah zbrinemo sve pacijente”, kazala je dr Zečević.

Ona je objasnila da su zdravstveni radnici tu da pomognu građanima, ali da u ovoj situaciji, kako je kazala, i građani treba njima da pomognu.

”Veliki je pritisak i porast pregleda i kod izabranih ljekara za odrasle, kod izabranih ljekara za djecu, kao i u kovid ambulanti. Mi se ne žalimo i da radimo dvadeset četiri sata, i angažovani smo maksimalno. Imamo i tri pozitivna ljekara. Potrebno je smanjiti pritisak i sve ćemo stići da medicinski zbrinemo”, kazala je Zečević.

Direktor beranske Opšte bolnice Milorad Magdelinić potvrdio je da se veliki udar na primarni zdravstveni sektor ne odražava na broj hospitalizovanih bolesnika.

”U našoj bolnici, koja je kovid centar za region, trenutno je hospitalizovano svega 18 pacijenata, od čega je pet životno ugroženo”, rekao je dr Magdelinić.

Bonus video: