Kolašin: Zgrada za ljekare i dalje nelegalna

Traži se rješenje za objekat u koji su se, prije više od decenije, uselili ljekari, koji ne mogu da uknjiže stanove na svoje ime, jer Opština nije ispunila svoje obaveze prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj

8893 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Ljekari koji su, prije više od decenije, uselili u zgradu u blizini crkve Svetog Dimitrija u Kolašinu, trebalo bi da uskoro dobiju priliku da konačno te stanove uknjiže na svoje ime.

Prema riječima predsjednika SO Milana Đukića, nakon sastanaka sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom (MCP), prema kojoj Opština odranije nije ispunila obaveze, nagoviješteno je rješavanje tog pitanja. Zgrada koja je i dalje nelegalan objekat, građena je i na dijelu zemljišta čiji dio je vlasništvo MCP.

”Upis imovine etažnih vlasnika u zgradi predstavlja dugogodišnji problem koji su zabilazili brojni nosioci poslova i funkcija iz prethodnih vlasti u Kolašinu. Bilo je pojedinaca i iz aktulene koalicione vlasti koji nijesi bili mnogo zainteresovani da rješavaju složenu problematiku, koja je onemogućavala da se raniji ugovor između MCP i Opštine oko ove zgrade realizuje. Od početka našeg mandata nijesam prihvatao obrazloženja “ne može se to riješiti”, “to je mnogo komplikovano” i slično, već sam, zahvaljujući angažovanju i posvećenosti glavne administratorke Lidije Lašić, uspio da pokrenem rješavanje tog problema”, tvrdi Đukić.

On podsjeća da su “MCP i mitropolit Amfilohije razumjeli potrebe Kolašina i prihvatili inicijativu Opštine da ustupe dio zemljišta kako bi se izgradila zgrada za kolašinske ljekare, sudije i druge kadrove”. Kasnije je, objašnjava predsjednik SO, ustanovljeno da je zgrada napravljena na više katastarskih parcela dva vlasnika, pa nije mogla biti “upisana”.

”Iznenadna smrt mitropolita Amfilohija i čekanje na izbor novog mitropolita odložili su rješavanje tog problema do jeseni minule godine. Međutim, i novi mitropolit Joanikije i njegovi saradnici su pokazali iskrenu volju da pomognu Opštini Kolašin u rješavanju tog problema, uvažavajući javni interes kojim su se i ranije vodili u ovom slučaju. Tako smo došli do rješenja da se okonča ranije započeta procedura razmjene nepokretnosti između Opštine i MCP, kao dio ugovora koji Opština nije ispunila u prethodnom periodu i to u što kraćem roku na zadovoljstvo obje strane”, kaže Đukić.

Opština će najprije, tvrdi on, “posredstvom ovlašćenog procjenjivača uraditi procjenu, nakon čega će biti utvrđen predlog odluke koja će biti poslata na saglasnost nadležnom Ministarstvu finansija i socijalnog staranja”. Poslije dobijanja saglasnosti, najavljuje Đukić, utvrđuje se predlog odluke za SO, kako bi se nakon usvajanja, mogao potpisati ugovor o razmjeni nepokretnosti. Prema njegovim riječima, ukoliko bi svi nosioci tog složenog posla, lokalni i državni organi svoj dio završavali u očekivanom roku, onda bi ovaj posao trebalo da bude završen tokom nekoliko narednih mjeseci.

Prema ranijim informacijama “Vijesti”, prije početka izgradnje zgrade za ljekare potpisan je sporazum sa MCP, kojim je zemljište iznajmljeno na 100 godina. Zauzvrat, Opština je obnovila crkvu u mjestu Blatina u Lipovu, finansirala pokrivanje crkve Svetog Dimitrija. Takođe, kao svoju obavezu lokalna uprava je tada prihvatila da jedan stan u drugoj zgradi ustupi sveštenstvu. Tu obavezu, lokalna uprava još nije ispunila.

Omogućavanje da se legalizuje objekat ukojem su, između ostalog, i stanovi za ljekare, kako tvrdi Đukić, ipak ne može biti garancija rješavanja nedostatka zdravstvenog kadra u Kolašinu.

”Za razliku od mnogih, ja smatram da to nije bio ni ranije, a ni sada, jedini način da se riješe eventualni kadrovski problemi u Domu zdravlja. Glavni razlog su niska primanja koja medicinski kadar tjera prema EU i Americi. Ljekari se rijetko zadržavaju u gradovima veličine Kolašina zbog stručnog usavršavanja i napredovanja, zato se ti problemi ne mogu riješiti samo izgradnjom stanova. Smatram da u trenutnom zakonskom okviru postoje i ograničenja i mogućnosti koje u saradnji treba da evidentiraju Ministarstvo zdravlja, sindikat zdravstva i lokalna samouprava”, kaže on.

Prema Đukićevim riječima, “ono što je poražavajuće jeste da se kadrovski problemi u zdravstvu na lokalnom nivou, ni ranije ni sada, ne rješavaju sistemski, već se zloupotrebljavaju u političke svrhe”. Te probleme u Kolašinu i drugim gradovima, suprotno evropskoj praksi, kaže on, “ne rješavaju ni struka ni nezavisne institucije, već su dio tog problema i političke partije zbog čijih neskrivenih namjera i direktnih uplitanja, najviše trpe građani”.

Bonus video: