Rekordi se obaraju, riječi se ne praštaju

Novi porast broja oboljelih od kovida, u Institutu polemika zbog smjene šefice Odjeljenja za imunizaciju

33554 pregleda 53 reakcija 22 komentar(a)
Do juče u 15 časova 2.805 novozaraženih (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Do juče u 15 časova 2.805 novozaraženih (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Institut za javno zdravlje registrovao je do juče 2.805 novozaraženih, a od posljedica kovida-19 preminula je jedna osoba.

Prema podacima IJZ, testirano je 7.795 osoba, pa je udio novopozitivnih 35,98 odsto.

Do 15 časova prijavljen je oporavak 558 pacijenata.

Broj trenutno aktivnih slučajeva je 16.869 slučajeva, a najviše ih je u Podgorici - 8.181, Nikšiću (1.595), Baru (981), Kotoru (949), Budvi (779), Cetinje (729), Tivat (631), Berane (568), Herceg Novi (530),...

Popović Samardžić: Smjena zbog otpora cenzuri; Galić: Imamo ozbiljnije situacije od kadrovskih pitanja

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, po službenoj dužnosti, formiralo je predmet povodom navoda u medijima da je u kovid ambulanti Doma zdravlja Budva radio ljekar kojem je određena samoizolacija zbog pozitivnog testa na koronavirus.

To je Televiziji Vijesti kazala portparolka Ana Marinović, navodeći da je u toku prikupljanje svih relevantnih podataka, nakon čega će biti donijeta odluka o daljem postupanju.

Iz Ministarstva zdravlja juče su “Vijestima” saopštili da su rekli sve što su imali prije dva dana - svi uključeni u ovaj propust biće sankcionisani.

Do sada je sankcija potvrđena samo za epidemiološkinju Milenu Popović Samardžić, koju je direktor IJZ Igor Galić smijenio sa pozicije rukovodioca Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju. To je, kako je ranije saopštio, uradio jer je “jedan od razloga i situacija koja se desila u Budvi”. Tvrdio je i da na “kritike gleda kao konstruktivne i dobronamjerne, pa to nije razlog”.

Popović Samardžić juče je saopštila da je smijenjena upravo zato što je “pružala otpor cenzuri koju direktor IJZ uvodi”.

Galić je u izjavi “Vijestima” rekao da to ne želi da komentariše, kao ni informacije koje su plasirali pojedini mediji da je za v. d. rukovodioca Odjeljenja za imunoprofilaksu navodno postavio svog kuma Adisa Martinovića.

”U Institutu imamo ozbiljnije situacije od kadrovskih pitanja. Kadrovske promjene su nešto što se stalno dešava”, kratko je kazao Galić za “Vijesti”.

Popović Samardžić je u vezi sa događajem u Budvi saopštila da “koleginici nikada nije prekinula samoizolaciju”.

”Nikad nisam uputila zahtjev sanitarnoj inspektorki da se doktorki izolacija prekine. Takođe, imala sam uvid u izjavu koju je moja koleginica dala, a u kojoj jasno navodi da sam je uputila na nadležnog epidemiologa. Sa doktorkom epidemiološkinjom u DZ Budva, ne sa sanitarnim inspektorom, sam imala razmjenu stručnog mišljenja u kojem sam se pozvala na nove preporuke CDC i skraćenje perioda izolacije. Dakle, razmjena stručnog mišljenja ne može biti i nije ukidanje izolacije. Dan nakon tog mišljenja IJZ krenuo je sa izradom novih preporuka u Crnoj Gori”, ističe ona.

Popović Samardžić je još kazala da joj je stvarni razlog za smjenu “direktor IJZ Igor Galić predočio sastanku i to nije situacija u Budvi”.

”Kako je direktor rekao, prekršila sam procedure jer sam gostovala u jutarnjem programu TV Vijesti bez njegove saglasnosti i iznosila kritiku i mišljenje koje sam par dana ranije iznijela i na radnoj grupi, kako kaže, isto bez njegove saglasnosti”, poručila je Popović Samardžić.

Ona kaže da već mjesecima traje nezadovoljstvo kritikom koju upućuje i zbog koje se zahtjevi novinara za njeno gostovanje odbijaju.

Prema njenim riječima, “jasno je da je zdravstvenim vlastima bio potreban samo izgovor za nešto što već duže vrijeme žele”.

”Ne moja smjena, već degradacija, lična i profesionalna. Nikad me nisu funkcije zanimale i svaku sam do sad odbila. Sa načelničkog mjesta u bolnici prešla sam na načelničko mjesto u IJZ. I to samo sa jednom namjerom, da sa kolegama pomognem da se urade neke dobre stvari za zdravlje građana Crne Gore. Tom cilju sam i dalje posvećena i za to nikakva pozicija nije potrebna”, zaključila je Popović Samardžić.

NVO: Glas razuma i najviših epidemioloških standarda

Smjenu Popović Samardžić osudile su juče nevladine organizacije i građanski aktivisti.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević uputila je juče dopis ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, u kojem je apelovala na ministarku da sazove sjednicu Odbora direktora IJZ na kojoj bi se preispitali razlozi za smjenu Popović Samardžić.

”Doktorka Popović Samardžić u kontinuitetu predstavlja glas razuma i zalaganja za beskompromisnu primjenu najviših epidemioloških standarda. Suzbijanje tog glasa ne koristi ni zdravlju ni neophodnom dijalogu o njegovoj zaštiti u Crnoj Gori”, istakla je u pismu Gorjanc-Prelević.

Epidemiološkinja Popović Samardžić, podsjećaju u HRA, nedavno je javno istakla da su mjere za zaštitu od koronavirusa u Crnoj Gori, prema njenom mišljenju, nedovoljno ozbiljne.

Građanski aktivista i ornitolog Darko Saveljić poručio je da se Crna Gora mora osloboditi “okova jednoumlja”.

”Ne razmišljate glavom svog direktora, javno iznosite svoje mišljenje i zbog toga vas sklanjaju sa radnog mjesta. Tako ne ide... Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, član 19 kaže: Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja... Crna Gora mora da se oslobodi okova jednoumlja. Hitno. Ili će nas pojesti mrak”, napisao je on na Fejsbuku.

”Nepotizam, kronizam ili revanšizam Ministarstva zdravlja? Da li je Milena Samardžić smijenjena da bi ‘kum’ dobio funkciju ili zato što je iznijela svoje mišljenje o ‘polumjerama’ za borbu protiv kovida-a”, prokomentarisali su iz MANS-a na Tviteru.

Članovi Skupštine i Glavnog odbroa Sindikata doktora medicine poručili su da se najoštrije protive pokušaju cenzure i uvođenja odmazde za slobodno izgovorenu riječ, kojima, kako ističu “svjedočimo na primjeru postupanja direktora Instituta za javno zdravlje prema doktorki Popović Samardžić”.

U saopštenju se navodi i da se direktor IJZ “kako bi sakrio svoju osjetljivost na kritiku i sugestije, koje su u krajnjoj liniji, kao što se ispostavlja, bile za dobrobit svih građana ove zemlje, poslužio spinovanjem pa je medijima podvalio priču o prekidu izolacije doktorke iz DZ Budva, za koju okrivljuje Popović Samardžić, dok doktorka iz Budve jasno govori da ovi navodi nemaju veze sa istinom”.

”Kao što vidimo doktoru Galiću istina nije omiljeno oruđe, a ne voli da je čuje ni od drugih ljudi, te stoga djela u pravcu kažnjavanja onih koji je govore... To je jasna poruka zastrašivanja za sve ljekare, poruka koja glasi ‘nemojte da se usudite da mislite, a kamoli da kažete što mislite, inače se već sjutra možete probuditi i čitati kako vam pokušavamo ime ukaljati po medijima, obezvrijediti vaš rad, a možemo vas ostaviti i bez posla, a vašoj porodici donijeti strah za egzistenciju’...”, navode ljekari u saopštenju, dodajući da je ovo “napad na sve ljekare”.

Bonus video: