CGO: Ministarstvo i IJZ da objave razloge smjene Popović Samardžić

"Nema kvalitativne promjene dok bilo ko u sistemu misli da je nepogrješiv i ograničava javni i stručni diskurs"

6849 pregleda 17 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) traži od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore da objave sve razloge smjene doktorice Milene Popović Samardžić sa mjesta načelničke pozicije uz validne dokaze, ali i da objasne javnosti kojim su se zdravstvenim razlozima rukovodili kad su propisali postojeće mjere.

"Ovo je važno jer je Popović Samardžić javno opomenula da će te “polumjere” biti neučinkovite čemu danas svjedočimo kada Crna Gora obara rekorde u broju inficiranih. CGO poziva i Ljekarsku komoru Crne Gore da se oglasi ovim povodom, a kako bi javnost znala je li im struka ispred politike", kazali su iz CGO.

Oni tvrde da Popović Samardžić nije bila miljenica prethodnih vlasti upravo zbog beskompromisnog ukazivanja na probleme u zdravstvenom sistemu, zbog čega je 2019. dobila nagradu CGO i festivala Ubrzaj za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

"Nema kvalitativne promjene dok bilo ko u sistemu misli da je nepogrješiv i ograničava javni i stručni diskurs. Cenzurisanje zdravstvenih radnika, kao i svih slobodnomislećih ljudi, podjednako je opasno za demokratsko društvo, koliko i aktuelni virus za javno zdravlje", zaključili su iz CGO.

Bonus video: