Institut za medije traži da AEM ograniči emitovanje Happy TV na teritoriji Crne Gore

"Iako smatramo da je sloboda govora najvažnija vrijednost demokratskog društva, ona ne smije biti zloupotrijebljena na način da ugrožava prava drugih, što je u ovom slučaju potpuno jasno"

9322 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Institut za medije
Foto: Institut za medije

Institut za medije Crne Gore zahtijeva od regulatora, Agencije za elektronske medije (AEM), da iskoristi zakonske mogućnosti i ograniči emitovanje Hepi TV na teritoriji Crne Gore, zbog kontinuiranog podsticanja netrpeljivosti, diskriminacije i mržnje i time zaštiti domaći medijski i sveukupni društveni prostor od nezakonitih i štetnih sadržaja.

"Posljednji sadržaji emitovani posredstvom Hepi TV vrhunac su profesionalne sramote i udar su na dostojanstvo i integritet pripadnika jedne nacionalnosti i na ženski rod. Osim kontinuiranog brutalnog targetiranja pojedinaca i grupa iz Crne Gore i proizvodnje mržnje, ova televizija ne ispunjava minimalne profesionalne,novinarske standarde ni za niz drugih tema i time ugrožava pravo javnosti na istinito informisanje", navodi se u saopštenju Instituta za medije.

Dodaju da Hepi TV u produženom trajanju nanosi štetu dezinformišući, manipulišući javnošću, šireći propagandne sadržaje i kreiranjem iskrivljene slike stvarnosti podstiče na neprijateljstvo i netrpljivost.

"Iako smatramo da je sloboda govora najvažnija vrijednost demokratskog društva, ona ne smije biti zloupotrijebljena na način da ugrožava prava drugih, što je u ovom slučaju potpuno jasno. Institut za medije, kroz svoja israživanja i na druge načine, ukazuje na zabrinjavajući porast uvredljivog i govora mržnje i poziva sve društvene aktere da učine što je u njihovoj moći da zaštite javni prostor od uvreda, govora mržnje i drugih nezakonitih i štetnih oblika komunikacije, te da omoguće i podstiču na civilizovan i pristojan sadržaj u medijima".

Iz Instittuta za medije upozoravaju da je povećani govor mržnje i njegovo tolerisanje u javnom prostoru je prijetnja demokratiji i ljudskim pravima.

"Razvijena društva se već odavno bave kako da adekvatno odgovore ovom izazovu. Vjerujemo da će najnovija reforma medijskih zakona i medijska strategija ponuditi odgovor za uspješnu borbu protiv govora mržnje i dezinformacija", zaključuje se u saopoštenju.

Bonus video: