Amfilohije osveštao temelje hrama u Danilovgradu: Vrijeme sazrelo, prošle podjele

Kamen temeljac postavili su arhitekta Svetislav Popović, koji je uradio projekat budućeg hrama i potpredsjednik Opštine Danilovgrad Zoran Bošković
597 pregleda 100 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 30.10.2017. 07:16h

U Bjelopavlićima je kroz istoriju bilo i radosnih i raspetih dana, a ovaj dan kruna je svega toga, kazao je juče mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, osveštavajući temelje sabornog hrama Svete Petke u Danilovgradu.

Sveta Petka je najmasovnija krsna slava u Bjelopavlićima. Hram njoj posvećen gradiće se na Božovoj glavici, na placu koji je Crkvenoj opštini poklonila Olga Begović.

Kamen temeljac postavili su arhitekta Svetislav Popović, koji je uradio projekat budućeg hrama i potpredsjednik Opštine Danilovgrad Zoran Bošković.

“Ovo je završetak svega onoga što se događalo od vremena Bijelog Pavla do dana današnjeg, ali je i početak onog svetog, bogoljubnog, bratoljubnog, što će se događati u ubudućim vremenima”, kazao je Amfilohije.

Dodao je da je u Crnoj Gori posljednjih godina sagrađeno više veličanstvenih hramova, ali da je najsporije išlo sa početkom gradnje hrama u Danilovgradu.

“Čini mi se da sam danas čuo glas Svete Petke. Ona nije htjela da se hram, u slavu božju i u njenu čast, podigne u razjedinjenim i posvađanim Bjelopavlićima”, kazao je Amfilohije.

Procedura za izgradnju hrama pokrenuta je prije više godina, ali je lokalna uprava u početku urbanističkim planovima “ometala” MCP da otpočne sa radovima.

Objašnjavali su da izgradnja vjerskih objekata na Božovoj glavici nije u skladu sa osnovnom namjenom tog prostora, namjenjenog individualnom stanovanju.

Predstavnici MCP žalili su se na takva rješenja, i ona su promijenjena prije četiri godine, nakon čega je odugovlačeno sa usvajanjem studije lokacije. Građevinske dozvole obezbijeđene su tek prošle godine.

“Ne može se budućnost Crne Gore graditi na bratoubilaštvu, mržnji, diobama... Eto zašto smo čekali tako podugo i sazrelo je vrijeme. Hvala Bogu da je sazrelo vrijeme i da su ovdje ne samo crkveni odbor i oni koji su bili do sada bliski crkvi, nego vidim tu je i Bošković, zamjenik gradonačelnika (Branislava Đuranovića) koji danas lično nije mogao doći, ali će doći ako bog da i dati prilog da se gradi hram, i zajedno ćemo hram, ako bog da osveštati”, poručio je Amfilohije.

Pred nekoliko stotina vjernika, koji su prisustvovali svečanoj liturgiji, litiji i osveštanju temelja, mitropolit crnogorsko-primorski zahvalio se porodici Begović koja je poklonila plac, arhitekti Popoviću, porodici Stojanović koja je donirala zvona za hram Svete Petke, i pozvao građane da donacijama pomognu izgradnju hrama.

U ime MCP priložio je 5.000 eura za izgradnju: “Biće ovo jedan od najljepših hramova na ovim prostorima. Uz blagoslov Svetog Vasilija ovo je za početak, a ako budete dobri biće još”.

Amfilohije: Još nije kasno da se na Saboru razgovara o Kosovu

Amfilohije je juče kazao da još nije kasno da sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, ponovo razgovara o Kosovu i Metohiji i da to “ne bi bilo rđavo”.

On je potvrdio informacije “Vijesti” da je tražio održavanje jesenjeg Sabora, koje je prema saznanjima lista upitno, jer neki od vladika podržavaju politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“U ovom presudnom istorijskom trenutku zaista je bilo riječi, da se pored uobičajenog Sabora u maju sazove i jesenji. Ima dosta značajnih tema, među kojima, nema nikakve sumnje, najznačajnija jeste upravo pitanje Kosova i Metohije. Vidjećemo još da li će taj Sabor da se sazove. U svakom slučaju odluka o tome postoji, crkva se opredijelila i narod Kosova se opredijelio, prije svih dijaloga o Kosovu”, kazao je on.

Objasnio je da je Crkva pitanje Kosova i Metohije već “saborno riješila”.

“Predlog nekoliko naših episkopa bio je da se još jedanput o tome porazgovara ove jeseni. Nije definitivno da neće biti zakazan jesenji sabor. Ima još vremena, nije to još kasno”, rekao je on.

Mitropolit crnogorsko-primorski kazao je da su se Crkva i narod Kosova i Metohije opredjelili za ime cara Lazara, “kada su se opredijelio za nebesko carstvo”.

“Jer zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka. Sve što se tiče Kosova i Metohije, pa i našeg naroda, a kroz to ja bih rekao i cijele Evrope, zasniva se na izboru između ta dva carstva”.

Izvor “Vijesti” blizak mitropolitu crnogorsko-primorskom tvrdi da patrijarh srpski Irinej ne gleda blagonaklono na Amfilohijev zahtjev za održavanje vanrednog Sabora.

Bonus video: