Misterija v.d. stanja u Policijskoj akademiji

Prosvjetni inspektor nije pronašao rješenje o imenovanju v.d. direktora Svetomira Kneževića od 5. jula 2021. godine, ali se dokument, bez djelovodnog broja, naprasno pojavio...

90739 pregleda 33 reakcija 10 komentar(a)
Policijska  akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija u Danilovgradu, Foto: Boris Pejović

Bivši vršilac dužnosti direktora Policijske akademije Svetomir Knežević tvrdi da je imao uredno rješenje o imenovanju, ali da mu nakon polugodišnjeg isteka ono nije produženo, već je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) u zakonskom roku odlučilo da novi v.d. više stručne škole u Danilovgradu bude ekonomista Dragan Pavličić.

Kneževićeve tvrdnje se ne poklapaju sa nalazom Prosvjetne inspekcije - u kontrolnom izvještaju, 21. decembra 2021. godine, koji je uradio prosvjetni inspektor Boško Lazarević, navodi se da je “Kneževiću istekao mandat 5. jula 2021. godine, a da MPNKS nije donosilo nikakvo novo rješenje”.

Da rješenje o novom polugodišnjem Kneževićevom v.d. mandatu prate kontroverze podgrijano je i na Upravnom odboru Policijske akademije, 30. decembra prošle godine, kada je predstavnica MPNKS Milica Ostojić članovima saopštila da dokument od 5. jula 2021. godine, navodno, postoji, ali da se “rješenje negdje zagubilo”...

Zbog toga je Upravni odbor sjednicu odložio za sjutra, kako bi im se do tada predočio “zagubljeni dokument”, ali je 6. januara ove godine ministarka Vesna Bratić povukla novi potez - imenovala Pavličića na polugodišnji v.d. mandat.

Tvrdi da je imao validno rješenje: Svetomir Knežević
Tvrdi da je imao validno rješenje: Svetomir Kneževićfoto: Boris Pejović

”Imenovan sam za v.d. Policijske akademije 5. januara 2021. godine, to rješenje mi je produženo 5. jula prošle godine i ono je isteklo 5. januara 2022. kada sam od MPNKS obaviješten da više neću biti vršilac dužnosti, već će novi v.d. biti Dragan Pavličić. Nije tačno da sam pola godine bio v.d. direktora bez rješenja i da su moje odluke koje sam donosio u tom periodu sporne”, kazao je Knežević “Vijestima” i dostavio rješenje MPNKS broj 11001-607/21-17/3, a u zaglavlju piše i da je donijeto u Podgorici 5. jula 2021.

Dokument u zaglavlju nema djelovodni broj, a “Vijesti” uvidom u dostupna dokumenta Vlade nijesu pronašle rješenje o v.d. imenovanju Kneževića od 5. jula 2021.

Rješenje o imenovanju v.d. direktora od  5. jula 2021. godine
Rješenje o imenovanju v.d. direktora od 5. jula 2021. godinefoto: Privatna arhiva

Knežević “Vijestima” nije objasnio kako je moguće da prosvjetni inspektor Lazarević u kontrolnom nalazu nije pronašao njegovo v.d. rješenje izdato 5. jula, naglašavajući da “mediji pišu neistine”...

Lazarević je u nadzornom izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid, a na osnovu dostupne dokumentacije, naveo da se “može postaviti pitanje da li Svetomir Knežević, koji je prvim rješenjem o imenovanju v.d direktora od 5. januara do 5. jula prošle godine imao legitimitet da vrši dužnost direktora Ustanove nakon tog perioda, te se može dovesti u pitanje legitimitet svih odluka koje je donio nakon isteka perioda na koji je imenovan za v.d. direktora”.

I novo v.d. kadrovsko rješenje iz resora Bratić je za zaposlene u Policijskoj akademiji, u najmanju ruku iznenađujuće, jer Pavličić nije decenijama bio u sistemu bezbjednosti, već se više od 20 godina bavio privatnim biznisom.

Pavličić je 14 godina bio zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali se sada provjeravaju i razlozi zbog čega je on tada napustio MUP.

Novi v.d. direktora Policijske akademije je bio član Prave Crne Gore, a prošle godine se prijavio i na konkurs za šefa Uprave policije. Kandidaturu je sam povukao i taj potez je pojasnio da “ne želi da učestvuje u trci u kojoj se unaprijed zna pobjednik”...

Kako je Policijska akademija stručna škola, MUP je prošle godine Nacrtom Zakona o unutrašnjim poslovima želio da ta obrazovna ustanova pređe u njihovu nadležnost, ali taj predlog nije usvojen u završnom tekstu Zakona o unutrašnjim polovima, zbog čega je danilovgradska škola ostala u nadležnosti MPNKS.

MUP je želio da Policijsku akademiju vrati pod svoje okrilje jer su i preporuke Evropske komisije iz 2016. godine da bi trebalo da ta obrazovna stručna škola ne bude više pod nadleženošću resora prosvjete...

Državni sekretar MUP-a Zoran Miljanić je u oktobru na svečanosti u Policijskoj akademiji saopštio da će nakon školovanja akademci te stručne škole bez konkursa zasnivati radni odnos u MUP-u.

Skandiranje polaznika još na provjeri

Policijska akademija još nije završila postupak protiv devetorice polaznika prve godine te ustanove, koji su slavili pobjedu rukometašica Srbije protiv Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Na društvenim mrežama 9. decembra prošle godine pojavio se snimak proslave, na kojem se vidi da grupa polaznika pjeva “Oj Kosovo, Kosovo”...

Ponašanje budućih službenika MUP-a, koji bi trebalo da nose grb i štite državu Crnu Goru, naišao na osudu dijela javnosti.

”Postupak je u toku, a razredne starješine su odradile svoj dio posla, ostalo je da psiholog obavi svoj dio posla i razgovore sa njima. U tome je nastupio i raspust”, kazao je razriješeni Knežević.

Po svemu sudeći, grupa polaznika 15. generacije će uspjeti da se izvuče sa ukorom rukovodstva Policijske akademije, jer ni u jednom aktu ili pravilniku nije precizno definisano kakva je kazna za “nedolično pjevanje unutar škole ili internata”...