Traže državnu pomoć za medije u okviru Srpskog nacionalnog savjeta

Vuksanović ocijenio da je namjera "brutalne diskriminacije" da se obustavi rad medija koje su prethodnih godina osnovali

3388 pregleda 11 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Srpski nacionalni savjet (SNS) obratio se premijeru Zdravku Krivokapiću, tražeći da se, ukoliko je moguće, medijskim organizacijama koje funkcionišu u okviru SNS-a, a koje su "u bezizlaznoj situaciji", obezbijedi državna pomoć, kako bi sačekali nove konkurse.

Kazali su da će, u protivnom, biti prinuđeni da obustave rad, što je, kako ocjenjuju, očigledno i namjera trenutne "brutalne diskriminacije".

"Srpski nacionalni savjet je, u okviru svojih aktivnosti, u prethodinim godinama formirao srpske medije: portal 'Srpske novine', časopis 'Srpske novine', Srpski radio, Srpsku televiziju i Srpsku književnu zadrugu što su bili i ostali najznačajniji projekti srpskog naroda na očuvanju posebnosti i identiteta u Crnoj Gori. Navedeni projekti bili i su najuspješniji projekti nacionalnih zajednica finansiranih od strane državnih fondacija po Ustavom zagarantovanom pravu shodno poglavlju 'Zaštita identiteta, član. 79'", saopštio je predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović.

Rekao je da navedene medijske organizacije imaju "za naše uslove ogromne obaveze" prema povjeriocima i režijskim troškovima, posebno prema: Agenciji za elektronske medije, Radio-difuznom centru, Agenciji za autorska prava, Elektroprivredi i drugim komunalnim potraživanjima.

Kazao je da je bivša vlast, prethodnih pet godina, gotovo u potpunosti srpskim organizacijama uskratila sredstva koja su im po tom osnovu pripadala.

"Sve prethodne godine opstali smo isključivo zahvaljujući razumijevanju i pomoći Vlade Republike Srbije bez koje u Crnoj Gori ne bi postojala nijedna aktivna srpska organizacija. Naša nadanja da ćemo svoja prava ostvariti kroz institucije Crne Gore, nakon promjene vlasti pokazala su se očigledno nerealna. Razlog za to je što su se sve komisije za vrednovanje projekata u Fondacijama i Ministarstvima zadržale iz starog saziva koje i danas kontroliše bivša vlast koja ih je u svom mandatu instalirala radi brutalne diskriminacije srpskih organizacija i njihovih projekata", dodaje Vuksanović.

Rekao je da o tome kakav je odnos prema srpskim organizacijama najbolje svjedoče zvaniči podaci Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, gdje je, kako je kazao, zvanično utvrđeno da je u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u 2020. godini, od podijeljenih 1.128.000 eura, srpskim organizacijama pripalo svega 2,55 odsto. "U drugim fondacijma naročito aktuelnim ministarstvima srpski projekti prošli su još gore".

Očigledna diskriminacija, smatra Vuksanović, posebno je uočljiva u Vladinom Akcionom planu za strategiju manjinske politike za period 2021/2022. godine, gdje se, kako navodi, predviđa da se "za srpske projekte obezbijedi svega pet posto sredstava, najmanje od svih nacionalnih zajednica, iako Srbi predstavljaju najbrojniji narod, veći nego sve druge nacionalne zajednice koje koriste sredstva iz Fondacija za očuvanje identiteta".

"Srpski narod i srpske organizacije imaju neotuđivo Ustavno pravo da koriste sredstva poreskih obveznika namijenjena za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta jer budžet Crne Gore pune sa najmanje 30 posto sredstava, koja su im u proteklom nizu godina potpuno uskraćena", saopštio je Vuksanović.

Navedene medijske organizacije koje funkcionišu u okviru Srpskog nacionalnog savjeta su u bezizlaznoj situaciji, za naše uslove sa ogromnim obavezama prema povjeriocima i režijskim troškovima, posebno prema: Agenciji za elektronske medije, Radio-difuznom centru, Agenciji za autorska prava, Elektroprivredi i drugim komunalnim potraživanjima.

Bonus video: