Kako SDT komunicira sa javnošću

Analiza pres konferencija SDT-a u 2021. i 2020.godini.

20226 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Konferencije za štampu Specijalnog državnog tužilaštva organizovane su više zbog samopromocije i iznošenja statistike koja ne prikazuje pravo stanje stvari, umjesto da pruži odgovore o stvarnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala.

To pokazuje analiza pres konferencija SDT-a u 2021. i 2020.godini koju su za DPNCG radili novinar/pravnik Danilo Ajković i pravni analitičar/ advokat Veselin Radulović.

Tužilaštvo je bilo na tankoj liniji kada je u pitanju kršenje pretpostavke nevinosti, jer je glavni specijalni tužilac iznosio i stavove poput onih - da su politički angažovani stvorili kriminalnu organizaciju, koja je i dalje aktivna...

Na konferenciji 19.novembra 2021. mediji su prikazani kao dio šeme subjekata koji vrše pritsak na SDT i GST, uz javne funkcionere, kriminalne grupe... Medijima je zamjereno i što prenose izjave funkcionera zakonodavne i izvršne vlasti koje daju negativne konotacije SDT-u i GST-u.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prepoznatljiv je po neuobičajenoj javnoj komunikaciji, pa u je odgovorima na novinarska pitanja često koristio anegdote, istorijske događaje, narodne pjesme...

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore
foto: Društvo profesionalnih novinara Crne Gore