Osmanović: Uništavaju selo zbog koristi jedne osobe, a mi se borimo sami

"Prethodna vlast, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista dozvolila je ovu koncesiju investitoru Trojan DOO, odnosno, dozvolili su mu da u narednih 30 godina pravi kamenolom na 200 metara od naših kuća... Svi znamo kako će izgledati i koliko je devastirajući kamenolom"

12955 pregleda 205 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mještani Velje Gorane, koji se bore protiv kamenoloma, prepušteni su sami sebi, a policija ih privodi jer mirno brane svoja ognjišta, kazala je za Vijesti kazala jedna od njih, Edina Osmanović.

Ona ističe da je u borbi za njihovo selo ponovo izostala podrška sa svih strana i objašnjava da u tom selu živi više od 600 stanovnika, a da je oko 20 porodica, među kojima i njihova, direktno pogođeno izgradnjom kamenoloma.

"Tužno je da smo ponovo ostavljeni da se sami borimo protiv kamenoloma i da nam je ugrožena cijela lokalna zajednica, a da niko od nadležnih ne reaguje, već nam privode mještane koji su civilizovano i mirno izašli da čekaju komunalnu policiju i da brane prag svoje kuće od razaranja. Sramotno je da svi zatvaraju oči i gledaju političku ili neku drugu korist pred koncesijom koja je štetna po lokalnu zajednicu", kazala je Osmanović.

Ona objašnjava da nije potreban veliki napor da se shvati pozadina tog slučaja:

"Prethodna vlast, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista dozvolila je ovu koncesiju investitoru Trojan DOO, odnosno, dozvolili su mu da u narednih 30 godina pravi kamenolom na 200 metara od naših kuća... Svi znamo kako će izgledati i koliko je devastirajući kamenolom. Dozvoliće da nam u dvorište bacaju mine i još kažu da je to u skladu sa standardima zaštite životne sredine i da je sve po zakonu, a nas, mještane niko ne pita. Koliko sljepi treba da budemo da bi shvatili da je ovo atak na cijelo jedno selo zarad višemilionskog interesa pojedinca?", pitala je Osmanović.

Ta mještanka Velje Gorane pita da li zbog profita jednog biznismena cijelo selo treba da propadne?

"Da se raselimo, da ostavimo sve što su nam djedovi i babe stekli i sve za šta smo se mučili godinama, zato jer ni ovu vlast izgleda ne zanima da zaustavi trulu politiku prethodnog režima, već nastavljaju sa istom. Sa svih strana obmanjuju narod, manipulišu njim i tjeraju ga u ćošak. Lako je gospodo da gurate kompromise pod nos ljudima koji nemaju alternativu i koji su prepušteni sami sebi. Ovo je jedna velika sramota za cijelu Crnu Goru i za predstavnike građana. Je li moguće da svi zatvaraju oči, da niko ne reaguje i da nas niko ne štiti, već se dozvoljava ovakav projekat pred našim kućama, kao da naši životi, zdravlje, imovina, ništa ne vrijede?

Svi pričaju kako brinu o građanima, a istina je, da zbog dobiti države od oko šest miliona eura, žele uništiti cijelo selo. Ako na ovaj način i ova vlast želi da puni državnu kasu, na uštrb života građana, ja nemam što dodati osim, sramota me gdje živim i da ni ova vlast ne razumije šta znači ekološka država", poručila je Osmanović.

Ona dodaje da, po ko zna koji put, apelujem na sve koji su u poziciji da im pomognu da obustave izgradnju kamenoloma, da to i učine.

"Ovo nije pitanje političkih poena i ko za koga glasa, ovo je pitanje života ljudi i naše budućnosti. Ovdje moraju biti i pozicija i opozicija, i aktivisti, i nevladine organizacije i svi dobri ljudi, koji misle dobro Crnoj Gori. Ovo je borba za naša osnovna ljudska prava, za koja izgleda niko ne mari".

Bonus video: