sportsko rekreativni centar

Opet podignute tenzije: Bazen u Budvi ponovo ključa

Carevićeva odluka o imenovanju novog odbora direktora Sportsko-rekreativnog centra prestala da važi, smijenjeni članovi Odbora uputili incijativu za brisanje onih koje je imenovao prvi čovjek Budve

20226 pregleda 4 komentar(a)
Sportsko rekreativni centar Budva, Foto: Vuk Lajović
Sportsko rekreativni centar Budva, Foto: Vuk Lajović

Nakon što odbornički saziv Skupštine opštine u roku od 90 dana nije potvrdio odluku gradonačelnika Budve Marka Carevića o imenovanju novog odbora direktora Sportsko-rekreativnog centra Budva, tri smijenjena člana Odbora uputila su juče incijativu Centralnom registru privrednih subjekata da izvrši promjenu, odnosno izbriše one koje je imenovao prvi čovjek Budve.

Time su ponovo podignute tenzije u opštinskoj firmi koja gazduje zatvorenim bazenom, koja je minulo ljeto zbog političkih sukoba na relaciji Demokrate - Demokratski front bila u svojevrsnoj blokadi.

Ni novi odbor direktora nije sjedio skrštenih ruku, pa je, kako je “Vijestima” potvrđeno uoči Nove godine, raspisao javni konkurs za izbor direktora SRC Budva, tražeći osobu sa tri godine radnog iskustva koja će biti zaposlena na određeno vrijeme od 48 mjeseci.

Smijeneni članovi odbora direktora traže da se hitno izvrši promjena u Centralnom registru, te umjesto imenovane vd direktorke Ivane Liješević, koju je imenovao Carevićev Odbor direktora, ponovo upiše Martin Zenović (kadar Demokrata).

”Podnosimo Inicijativu da se izvrši promjena podataka u CRPS-u za privredno društvo DOO Sportsko-rekreativni centar Budva na način što će se izvršiti izmjena odnosno brisanje u pogledu organa rukovođenja, odnosno lica u društvu - članovi Odbora direktora i v.d. izvršnog direktora, a koja lica su upisana u CRPS 14.10.2021. godine odnosno 20. oktobra prošle godine na osnovu Odluke predsjednika Opštine Budva Marka Carevića. Naime, predsjednik Opštine Budva je početkom oktobra donio Odluku o imenovanju članova Odbora direktora DOO Sportsko-rekreativni centar Budva kojom odlukom su za članove Odbora direktora imenovani Radislav Razić, Andrej Franeta, Nenad Dobrljanin, Marko Čolan i Luka Vlatković. Istovremeno je donijeta odluka o razrješenju dosadašnjih članova Odbora direktora, a sve shodno članu 98 stav 1 tačka 27. Statuta Opštine Budva”, piše u inicijativi dostavljenoj Centralnom registru privrednih subjekata i predsjedniku parlamenta Krstu Radoviću.

Oni su pojasnili da je propisima na koje se pozvao Carević objašnjeno na koji način i u kojim slučajevima predsjednik Opštine donosi akte iz nadležnosti Skupštine, kao i rok važenja tako donijetih Odluka.

”Predsjednik Opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti Skupštine ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se onemogućilo ostvarivanje prava i obaveza građana i ugrozila imovina veće vrijednosti. Predsjednik je dužan da akt iz stava 1 ovog člana podnese na potvrdu Skupštini na prvoj narednoj sjednici. Ako Skupština ne potvrdi akt iz stava 1 ovog člana ili ga predsjednik ne podnese na potvrdu, taj akt prestaje da važi posljednjeg dana održavanja sjednice. Donošenje Odluke o imenovanju i razrješenju organa upravljanja javnih službi, odnosno imenovanje i razrješenje organa upravljanja, nadzornih odbora i organa rukovođenja u javnim službama odnosno davanje saglasnosti na imenovanje i razrješenje organa rukovođenja javnih službi čiji je osnivač opština Budva je u nadležnosti Skupštine, što je propisano Statutom Opštine Budva. Članom 59. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da ‘predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti’. Predsjednik je dužan da akt iz stava 1 ovog člana odnese na potvrdu Skupštini na prvoj narednoj sjednici. Ako skupština ne potvrdi akt ili ga predsjednik ne podnese na potvrdu, taj akt prestaje da važi u roku od tri mjeseca od dana donošenja”, pojašnjava se u inicijativi.

Oni upozoravaju da, kako je protekao rok od tri mjeseca za potvrdu navedenih odluka, a one nijesu potvrđene od strane Skupštine Opštine Budva, smatra se da su odluke prestale da važe.

”Obaveza je Centralnog registra privrednih subjekata da u što kraćem roku izvrši izmjenu u pogledu organa upravljanja, odnosno lica u društvu d.o.o. Sportsko-rekreativni centar Budva, brisati odnosno poništiti rješenje o izvršenju promjene izvršene dana 14. Oktobra I upiše lica koja su bila upisana kao organi upravljanja društva dana 12. avgusta “, navodi se u incijativi.

Problemi u SRC, čiji je Opština Budva stoodstotni osnivač, buktali su mjesecima, od kada je krajem juna Odbor direktora razriješio Zenovića, inače kadra Demokrata. Odbor direktora, kada je na njegovom čelu bio Ljubo Dragišić, većinom glasova razriješio je u junu Zenovića, Međutim, ubrzo nakon toga došlo je previranja u samom Odboru direktora, jer takvu odluku su osporili članovi iz redova Demokrata.

Do usijanja dolazi početkom septembra, kada članovi Odbora direktora iz redova Demokrata i SNP organizuju elektronsku sjednicu, na kojoj smjenuju Dragišića, te za v.d. izvrnog direktora biraju Zenovića, ujedno se ograđujući od krivične prijave koja je podnijeta protiv njega. Legalnost sjednice osporava Dragišić, koji se pozivajući na Zakon o prirednim društvima obavijestio Opštinu Budva da je raspustio Odbor direktora, jer je član iz redova radnika podnio ostavku.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, pod čijom ingerencijom je SRC Budva donosi odluku da se kompletan Odbor direktora razriješi, te tu odluku prosljeđuje Skupštini opštine kako bi se odbornčki saziv o tome izjasnio.

Odluka se našla na dnevnom redu sjednice, koja nije održana zbog političkog rata na relaciji Demokrate i Demokratski front. Tada da bi riješio probleme u opštinskoj firmi i višemjesečno neisplaćivanje plata radnicima, Carević donosi odluku i smjenjuje Odbor direktora i bira novi, koji za v.d. direktorku bira Ivanu Liješević, dugogodišnju radnicu.

Tužilaštvo češlja dokumentaciju bivšeg direktora

Policijski inspektori su prije dva i po mjeseca po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva iz Kotora izuzeli kompletnu dokumentaciju iz Sportsko rekreativnog centra, kako bi provjerili da li je u ovoj opštinskoj firmi prethodnih godina bilo nenamjenskog trošenja novca, političkog zapošljavanja ali i zaloupotrebe službenog položaja od strane bivšeg izvršnog direktora Martina Zenovića. Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj, na osnovu krivične prijave koju je krajem avgusta protiv Zenovića podnio tadašnji Odbor direktora i Sindikalna organizacija SRC optužujući ga za brojne propuste u radu, ugrožavanja poslovanja, te nanošenje štete firmi.

Policija je je tražila da joj se dostave svi ugovori, dokumenta i ostali papiri vezano za sumnje koje je u krivičnoj prijavi naveo tadašnji Odbor direktora.

Ni novi odbor direktora nije sjedio skrštenih ruku, pa je, kako je ‘Vijestima’ potvrđeno uoči Nove godine, raspisao javni konkurs za izbor direktora SRC Budva, tražeći osobu sa tri godine radnog iskustva, koja će biti zaposlena na određeno vrijeme od 48 mjeseci”.