Bogatstvo nacionalne šarenolikosti

U Kotoru i Tivtu živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori te stoga lokalne uprave ta dva grada imaju zakonsku obavezu da isticanjem hrvatske zastave na zgradama Opština, obilježe praznik

7352 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Povodom 13. januara - Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, juče su na zgradama Opština Tivat i Kotor, shodno Zakonu o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, uz državne zastave Crne Gore, istaknute i zastave Republike Hrvatske.

Hrvatska državna zastava naime, ujedno je i zvanično obilježje hrvatske manjine u Crnoj Gori. U Kotoru i Tivtu živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori te stoga lokalne uprave ta dva grada imaju zakonsku obavezu da isticanjem hrvatske zastave na zgradama Opština, obilježe praznik te manjine. Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, pored ostalih, čestitali su čelnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) i potpredsjednik Skupštine Opštine Tivat dr Andrija Petković (Bokeški forum).

”Crna Gora kao građanska država mora biti zasnovana na principima tolerancije i poštovanja prava svih njenih građana. Njena nacionalna i vjerska šarolikost je njeno bogatstvo. Građani hrvatske nacionalne zajednice dali su kroz bogatu istoriju nemjerljiv doprinos njenom razvoju. Svjedok toga nije samo današnjica, već i brojni kulturno-istorijski spomenici koji govore o ponosnom i pravednom vremenu. I zbog toga, a i zbog želje da nam budućnost donese dane napretka i saradnje, svim građanima hrvatske nacionalnosti čestitam ovaj praznik,” naveo je Petković.

Jokić je poručio da hrvatski narod u Crnoj Gori predstavlja snažnu kulturološko-istorijsku kariku trajanja i kao takav temelj je današnjeg savremenog društva i države Crne Gore. “Kotor i Boka kotorska simbol su civilizacijskog zajedništva koje ovaj prostor vjekovima živi. 13. januar, dan prenosa mošti svetog Tripuna u Kotor, poznat kao Karike, ustanovljen je kao Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori i ove godine ga obilježavamo po drugi put. Uz želje da i dalje, baštineći svoju kulturu, vjeru, tradiciju, gradite i bogatite naš Kotor, Boku kotorsku i državu Crnu Goru, još jednom čestitam,” naveo je gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

U Crnoj Gori se od prošle godine zvanilno obilježava Dan hrvatskog naroda, 13. januar. Na taj dan 809.godine, poznat pod imenom Karike, relikvije Svetog Tripuna prenesene su iz Carigrada u Kotor.

Bonus video: