DAN CRNOGORSKOG SUDSTVA

Pažin: Primjena prakse Evropskog suda među prioritetima

"Pravilna primjena pravne norme, koju treba tumačiti u skladu sa vrijednostima koje se kriju u toj pravnoj normi, i poznavanje i primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava su dva imperativa koja se danas svojom aktuelnošću nameću za crnogorske sudove“, istakao je Pažin
1 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.10.2017. 12:54h

Pravilna primjena pravne norme i poznavanje i primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava, imperativi su koji se danas svojom aktuelnošću nameću za crnogorske sudove, ocijenio je ministar pravde, Zoran Pažin.

Pažin je danas u Budvi govorio na svečanoj akademiji u čast proslave 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, koju su organizovali Vrhovni sud i Udruženje sudija Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je podsjetio da je tačno 219 godina od donošenja Zakonika opščeg crnogorskog i brdskog vladike Petra Prvog Petrovića Njegoša.

"Zakonik opšči crnogorski i brdski otvorio je nove horizonte države Crne Gore, svrstavajući Crnu Goru u red savremenih, evropskih nacija, sa uređenim pravnim poretkom, a crnogorskog gorštaka promovisao u crnogorskog građanina”, rekao je Pažin.

On je podsjetio da se ove godine obilježava i deset godina od usvajanja crnogorskog Ustava iz 2007. godine, koji se temelji na vrijednostima mira, slobode, tolerancije, ljudskih sloboda i pravima, multietičnosti, demokratije i vladavine prava.

"Pravilna primjena pravne norme, koju treba tumačiti u skladu sa vrijednostima koje se kriju u toj pravnoj normi, i poznavanje i primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava su dva imperativa koja se danas svojom aktuelnošću nameću za crnogorske sudove“, istakao je Pažin.

Pažin je kazao da očekuje da će Crna Gora sledeće godine ispuniti sva privremena mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, i da će u partnerstvu sa Evropskom komisijom dobiti završna mjerila za ova dva poglavlja.

On je istakao da je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji najznačajniji spoljnopolitički prioritet.

"Pokazali smo to prethodnih deset godina kad smo već ozbiljne prepreke na tom putu savladali, zaokružili smo pravni okvir, usaglasili ga sa pravnim standardima EU“, kazao je Pašin.

Kako je naveo, Crnu Goru još čeka jedan broj zadataka na tom putu.

"Ali sam sasvim uvjeren da imamo snage, znanja, sposobnosti i dobre volje da prepreke savladamo i budemo u nekom doglednom vremenu punopravna članica EU”, zaključio je Pažin.

U svečanom dijelu prisutnima su se obratili i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović i predstavnici vrhovnih sudova regiona.

Preporučujemo za Vas