Da rijeke ne ostanu plutajuće deponije

Najzahtjevnije aktivnosti biće usmjerene na Gračanicu, jednu od najzagađenijih rijeka u Crnoj Gori, slijede Mrkošnica, Zeta i Bistrica

7864 pregleda 141 reakcija 2 komentar(a)
Jedna od najzagađenijih u Crnoj Gori: Gračanica, Foto: Svetlana Mandić
Jedna od najzagađenijih u Crnoj Gori: Gračanica, Foto: Svetlana Mandić

Problem zagađenja rijeka u Nikšiću aktuelan je decenijama, a mnoge od njih liče na plutajuće deponije. Ekolozi godinama upozoravaju da zbog nebrige građana i nadležnih službi rijeke mogu postati mrtve, ukoliko to pojedine, poput Gračanice, nijesu već i postale.

Nova lokalna uprava najavljuje da će se odnos premo vodnom resursu u gradu pod Trebjesom promijeniti, da će, kako je budžetom predviđeno, za uređenje korita rijeka odvojiti 20 hiljada eura, kao i da će jedna od najzagađenijih rijeka u Crnoj Gori, Gračanica, ponovo biti “rijeka u pravom smislu te riječi”.

”Uredićemo korito rijeke Gračanice između dva mosta, a 50 metara od korita biće urađen nasip i rijeka će biti vraćena u korito. Imamo takođe i projekat sređivanja mostovskih stopa koje će biti sanirane i obnovljene. Kada se završi korito, onda ide zelena površina do industrijske zone, a zatim industrijska zona. Donji dio Gračanice, od ‘Uniproma’ do ‘Programata’, riječ je o prostoru od milion kvadrata, biće kultivisan, poravnjen i tu će biti urađen solarni park. Firma koja će uraditi solarni park u obavezi je da kultiviše rijeku. Ponovo će Gračanice biti rijeka u pravom smislu te riječi”, kazao je za “Vijesti” sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović.

Manojlović
Manojlovićfoto: Svetlana Mandić

Jedan dio korita rijeke Mrkošnice je uređen, na proljeće slijedi uređenje drugog, a kritična tačka je most u Straševini, gdje, kako objašnjava Manojlović, dolazi do začepljenja koje prouzrokuje plavljenje okolnih područja. Prema njegovim riječima, korita rijeka urediće zajedno sa Elektroprivredom Crne Gore.

”Krenućemo prvo od rijeke Zete i to od mjesta gdje ona nastaje, a zatim od mosta na Duklo do Manitovca. To će biti akcija čišćenja i vraćanja rijeke u korito, odnosno u njen pravi tok, kako više ne bi plavila po Mokroj njivi, jer kada se očisti korito onda neće imati mogućnost izlivanja, a na mjestima gdje su kritične tačke napraviće se propusti. Znači neće biti samo očišćeno korito, nego i sanirano i urađeni građevinski radovi kako bi išao normalan protok vode”, kaže Manojlović.

Ističe da će biti pokrenuta inicijativa da se gornji tok rijeke Zete stavi pod zaštitu, mada, kako dodaje, ne treba zanemariti činjenicu da tim dijelom gazduje Elektroprivreda.

Bistrica zatrpana smećem
Bistrica zatrpana smećemfoto: Svetlana Mandić

”U planu je projekat prevođenja rijeke Zete u Krupac i Slano. Insistirali smo da taj projekat bude dostupan svima i da vidimo koji je put sa strane ekologije. Imamo obećanje Elektroprivrede da to neće uticati na životnu sredinu, kao i da će biti urađeno po najvećim standardima. Tražili smo i da prije usvajanja bude održana javna rasprava, kako bi javnost mogla da vidi u kom smjeru ide taj projekat”, kazao je Manojlović.

Nakon Zete slijedi čišćenje korita rijeke Bistrice, od Koprivica do Dukla, a Manojlović se nada da će biti urađen i most koji će na tom dijelu rasteretiti saobraćaj.

Bonus video: