Vučković fotografiše u NP “Biogradska gora”: Prašuma iz drugačije perspektive

“Sve magične boje jeseni koje okružuju jezero i njegovo skoro potpuno presušeno i ispucalo korito daju neku novu jedinstvenu perspektivu i specifične obrise cijelog ambijenta koji plijeni izgledom"
433 pregleda 3 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Predrag Vučković
Biogradska gora, Foto: Predrag Vučković
Ažurirano: 29.10.2017. 10:06h

Svetski poznat fotograf, Predrag Vučković boravio je u Nacionalnom parku (NP) “Biogradska gora”.

Kako su objasnili iz NP, očekuje se da će fotografije, jedne od tri poslenje prašume Evrope, biti sastavni dio Vučkovićeve autorske knjige “Crna Gora iz drugačije perspektive”.

“Čuveni fotograf, slikajući crnogorske vrleti, već je promovisao Crnu Goru kroz najveće svetske novine, magazine i digitalne medije. Ovo je samo nastavak njegove odlučnosti da, kroz nevjerovatne fotografije, prikaže ono što mnogi ljudi i ne znaju da postoji u njihovom okruženju. Glavni razlog zbog kojeg se Predrag interesuje za poznate i nepoznate ljepote naše zemlje jeste upravo njegova autorska knjiga na kojoj radi već par godina unazad. Biće to pravi fotografski doživljaj koji će sigurno svako poželjeti da ima u svojoj kolekciji.”, kazao je Saša Jeknić, direktor NP.

Fotograf je, kaže on, odabrao Biogradsku goru i zbog toga što je “u jesenjem periodu sve drugačije, neuobičajnije i veličanstvenije”. Jeknić podsjeća da je prašumski rezervat, u slivu Biogradske rijeke i Jezerštice. jedno od najstarijih zaštićenih područja na svijetu. Još davne 1878. godine knjaz Nikola Petrović TO PODRUČJE, kao „Knjažev zabran“ ili „Branik“, ukazom je stavio pod zaštitu .

“Sve magične boje jeseni koje okružuju jezero i njegovo skoro potpuno presušeno i ispucalo korito daju neku novu jedinstvenu perspektivu i specifične obrise cijelog ambijenta koji plijeni izgledom. Zbog toga je izazovnije za fotografiju. Upravo je ta zadivljujuća ljepota Biogradske gore i jezera privukle su Predraga da ovjekovječi, svojom maštom i svojim foto aparatom, još jedan biser Crne Gore.”- kažu u NP.

Bonus video: