U Kolašinu LED sijalicama do manjih računa

Ukupni izdaci Opštine Kolašin za električnu energiju za javnu rasvjetu iznose godišnje oko 80.000 eura

8147 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Stiže nova rasvjeta, Foto: Dragana Šćepanović
Stiže nova rasvjeta, Foto: Dragana Šćepanović

Uvođenje savremenih tehnologija za javnu rasvjetu u Kolašinu, jedan od strateških planova za minuli petogodišnji period, uskoro će biti realizovan.

Zamjenom starih i ugradnjom štedljivih sijalica postići će se značajna energetska efikasnost, kažu u lokalnoj upravi.

Do skoro, LED sijalice bile su jedino dio rasvjete na šetalištu pored Tare. Sada su štedljive sijalice, objašnjava direktor Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović, i u Mojkovačkoj ulici, na Brezi, te u ulici od mosta na Vladošu do blizu škole, Ulici palih partizanki...

”Planirano je da se slično uradi i u ostalim gradskim ulicama. To je jedan od strateških planova, na čijoj realizaciji intenzivno rade i Opština i Komunalno preduzeće. Cilj je da se smanje troškovi za utrošenu električnu energiju javne rasvjete, ali postižemo i značajne uštede kada je riječ o održavanju. Prije svega, zbog toga što su štedljive sijalice i dugoročnije”, objašnjava on.

Javna rasvjeta u opštini Kolašin je krajnje energetski neefikasna, ocijenjeno je prije nekoliko godina u zvaničnim dokumentima. Kao primjer dobre prakse navedeno je je gradsko šetalište, koje ostvarije znaĉajne uštede električne energije u odnosu na rasvjetu u gradskim i prigradskim ulicama.

Ipak, najočigledniji primjer energetske neefikasnosti u Kolašinu je zgrada Spomen-doma, u kojoj su smještene kancelarije lokalne uprave i nekoliko političkih stranaka, navodi se u izvještaju Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Spomen-dom godišnje troši 25.000 eura za struju. Prema podacima tog sekretarijata, ukupni izdaci Opštine Kolašin za električnu energiju za javnu rasvjetu iznose godišnje oko 80.000 eura.

25

hiljada eura godišnje troši Spomen-dom za električnu energiju

Bonus video: