Husović godinama bio na dvije funkcije, Ivanović nije prijavio prihode i imovinu

Agencija utvrdila da su poslanici Ivanović i Duković prekršili Zakon, kao i predsjednik Opštine Rožaje

7381 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović godinama je kršio Zakon o srečavanju korupcije jer je istovremeno pokrivao više funkcija, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Zakonom je propisano da osoba istovremeno ne može na dvije javne funkcije.

U periodu kada je bio odbornik u rožajskoj Skupštini opštine, Husović je godinama istovremeno bio i direktor tamošnje Osnovne škole “Balotiće”, vidi se iz odluke koju potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović.

Perović je utvrdila i da je prekršio Zakon u dijelu koji se tiče neprijavljanja svih prihoda članova porodice u imovinskom kartonu.

Javni funkcioner dužan je da u kartnu prijavi sve prihode i imovinu.

Husović u kartonima nije prijavljivao da je vlasnik akcija u fondu “Moneta”, ali ni po oko 2.400 eura prihoda ćarke i sina Majde i Mirze Husovića.

Husović je Agenciji kazao da se akcija nije sjetio, a prihode ćerke je prijavio onako kako mu je dao računovođa škole, a za dio prihode sina je smatrao da ih ne treba prijavljivati, jer je obavljao pripravnički staž, a za drugi dio da nije znao.

Sve prihode i imovinu nije prijavio ni poslanik u Skupštini Crne Gore Petar Ivanović.

Poslanik nije prijavio, kako se navodi u odluci, oko 545 eura prihoda supruge Olivije Ivanović, kao ni akcije u “13. jul Plantaže” i kredit od 1.480 eura. Takođe nije prijavio prihod sina Luke Ivanovića iz Regulatorne agencije za energetiku od 840 eura, a sina Save Ivanovića nije prijavio više od 2.660 eura iz kompanije “I-wine”.

Mediji su ranije pisali da je ova vinarija u vlasništvu majke poslanika, a direktor je njegov sin.

Poslanik nije prijavio ni preko 159.000 akcija u “Eurofondu” i 2.300 u “Port of Adria”. On se nije izajšanjavao na nalaze Agencije.

Agencija je takođe utvrdila da poslanik Halil Duković nije prijavio svu nepokretnu imovinu u Tuzima - pomoćnu zgradu od 33, njivu od 56 i dvorište od 500 metara kvadratnih.

Duković je kazao da je objekat od 33 metra kvadratna šupa, dok dvorište od 500 kvadrata nije prijavio iz razloga “što se na istom nalazi kuća u kojoj živi, te je smatrao da je dovoljno da prijavi samo nju”. Mš. R.

Bonus video: