Krivokapić: Nakon svih dogovora Naučno-tehnološki park biće otvoren do kraja godine

"Ovo je kutak koji će da okupi mlade, perspektivne, pametne, prevashodno studente, ali i one koji su završili fakultet, kako bi mogli da realizuju svoje ideje na osnovu startapova i drugih oblika prelaznih rješenja u transfer tehnologiji od Univerziteta ka privredi", rekao je Krivokapić

9520 pregleda 15 komentar(a)
Detalj sa posjete, Foto: Vlada Crne Gore
Detalj sa posjete, Foto: Vlada Crne Gore

Nakon svih dogovora Naučno-tehnološki park (NTP) biće otvoren do kraja godine, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da su Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, "obišli radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Crne Gore".

"Ovo je kutak koji će da okupi mlade, perspektivne, pametne, prevashodno studente, ali i one koji su završili fakultet, kako bi mogli da realizuju svoje ideje na osnovu startapova i drugih oblika prelaznih rješenja u transfer tehnologiji od Univerziteta ka privredi. Ono što je nedostajalo i Crnoj Gori, a pogotovo Podgorici, je jedan ovakav objekat koji se dugo vremena priprema", istakao je Krivokapić.

On je dodao da su svi ubijeđeni da će, uz obećanje izvođača, sve biti urađeno na najkvalitetniji način, sa najsavremenijom opremom.

"Kako bi nove tehnologije i uslovi u kojima bitišu sve potencijelne mogućnosti našeg kapaciteta koji je najbolji u dijelu ljudskog, došao do izražaja i svojom kreativnošću i pameću stvorio proizvode koji mogu biti konkurentni ne samo u Crnoj Gori, nego i u čitavom svijetu", kazao je Krivokapić.

Milatović je kazao da su kapitalnim budžetom za 2022. predviđena sredstva za završetak NTP-a i potpisivanje ugovora, odnosno Aneksa ugovora između Uprave za javne radove i izvođača.

"Sada imamo sve preduslove da dođe do završetka ovih radova. Inovacije su u fokusu MER i Vlade Crne Gore. Izdvajanje za inovacije u ovoj godini će biti na nivou od skoro 8 milona eura, što je istorijsko izdvajanje u Crnoj Gori", poručio je Milatović.

Ministar je saopštio i da će ove godine u fokusu biti i rad Fonda za inovacije.

"Već u toku februara, Fond za inovacije (FZI) će krenuti i sa podrškom u vidu inovacionih vaučera. Upravo i NTP koji će biti otovoren do kraja ove godine će biti kuća FZI i za sve ostale institucije u Crnoj Gori koje se bave inovacionim radom i naravno, za naš inovacioni ekosistem", poručio je Milatović.

Bonus video: