Lalević: Prvi korak ka osnivanju zoo vrta i centra za prihvat životinja u Beranama

Nakon višegodišnjih opstrukcija, pripremljena potrebna dokumentacija za raspisivanje međunarodnog konkursa za izbor najboljeg idejno-urbanističkog rešenja

13552 pregleda 10 komentar(a)
Lalević, Foto: Tufik Softić
Lalević, Foto: Tufik Softić

Služba glavnog gradskog arhitekte je pripremila svu potrebnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog konkursa za izbor najboljeg idejno-urbanistickog rešenja za izgradnju CITES centra za prihvat životinja sa CITES liste i zoološkog vrta u Beranama.

CITES centri su mjesta predviđena za držanje i brigu o napuštenim, bolesnim i povrijeđenim životinjama, koje nisu u stanju da opstanu u divljini, kao i životinja koje su konfiskovane zbog nelegalnog držanja u zarobljeništvu, nelegalne trgovine, uvoza, izvoza ili drugih razloga utvrđenim zakonom.

Potpredsjednik opštine Marko Lalević kazao je da je tako “poslije višegodisnjih opstrukcija u realizaciji ovog projekta od strane bivše vlade, i strahovanja da će taj značajan drzavni projekat završiti u nekoj drugoj opštini, a Berane opet biti izigrano, sada sve pripremljeno za početak realizacije”.

”Služba glavnog gradskog arhitekte je pripremila svu potrebnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog konkursa, sva dokumentacija je prevedena na engleski jezik i na sastanku sa Ministarstvom ekologije prostornog planiranja i urbanizma ministrom Ratkom Mitrovićem i glavnim državnim arhitektom dogovoreno je raspisivanje konkursa za izbor najboljeg idejno-urbanistickog rešenja na kom će priliku da imati da učestvuju svi zainteresovani projektni biroi iz cijelog svijeta”, kazao je Lalević.

On je dodao da je predloženo i da članovi žirija budu eminentni arhitekti i profesori iz regiona.

”Berane treba da dobije jedan reprezentativni jedinstveni kompleks u Crnoj Gori koji će biti i turistička atrakcija za širi region, i koji će dodatno uposliti određeni broj naših sugrađana i sam sebe finansirati, jer to će biti jedini zoološki vrt na ovim prostorima koji će posjećivati ne samo građani Crne Gore, nego i regiona”, rekao je Lalević.

Prema njegovim riječima, osnivanjem CITES centra u Beranama, Crna Gora dobija prvi takav centar, i tako se pridružuje svjetskoj zajednici država koje brinu o biodiverzitetu, radeći prvenstveno na suzbijanju nelegalne trgovine divljim životinjama i biljkama, kao i njihovim derivatima.

”Ujedno, osnivanjem ovog centra dajemo i doprinos u ispunjavanju obaveza koje nam Evropska unija nameće, kroz Poglavlje 27, te stoga smatramo da će Opština Berane ovim projektom dati svoj pečat pri zatvaranju ovog veoma važnog, ali i zahtjevnog poglavlja za Crnu Goru”, kazao je potpredsjednik opštine Berane.

Za CITES centar i zoološki vrt opredijeljeno je državno zemljište sa druge strane Lima, ispod naselja Donje Luge.

Ideja izgradnje CITES centra sa zoološkim vrtom u Beranama kandidovana je prije više godina, ali do sada se nije mnogo odmaklo od ideje, a ostaje da se vidi da li će se i u kojim rokovima projekat sada konačno realizovati.

Bonus video: