predlog dnevnog reda za 4. februar

Vlada tražila skraćenje mandata Skupštini

Poslanici kolacije CnB i opozicionih partija tražili su za isti dan takođe sjednicu na čijem bi dnevnom redu bilo glasanje o povjerenju Vladi Zdravka Krivokapića

60768 pregleda 162 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vlada Crne Gore dostavila je Skupštini predlog odluke o skraćenju mandata parlamenta.

Vlada predlaže da se sjednica održi 4. februara u 10 sati.

Poslanici koalicije CnB i opozicionih partija tražili su za isti dan takođe sjednicu na čijem bi dnevnom redu bilo glasanje o povjerenju Vladi Zdravka Krivokapića.

"Nakon jasno iskazane namjere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrješenje najteže političke krize u novijoj istoriji , koju su nam priredili „avangardni“ hazarderi", napisao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić tim povodom na svom Tviter nalogu.

Za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela, prilikom razmatranja predloga ove odluke određeni su Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

U obrazloženju predloga navodi se da je ustavni osnov za donošenje odluke o skraćenju mandata Skupštine sadržan u člana 84 Ustava.

Prema tom članu, na predlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika, Skupština može skratiti mandat.

Kao razlozi za donošenje odluke, u obrazloženju su navedeni nedovoljno povjerenje, brojne opstrukcije, osporavanje rada Vlade...

"Već od prvog dana izbora Vlade, koja je i formirana nakon komplikovanih pregovora i u atmosferi nedovoljnog povjerenja, predsjednik Vlade i većina ministara susrijetali su se sa brojnim opstrukcijama i osporavanjima u svom radu. Ako se uzme u obzir teška ekonomsko-socijalna situacija, izražene podjele i nestabilni društveno-politički ambijent koji je naslijeđen od prethodnog režima, izazovi sa kojima se suočavala 42. Vlada Crne Gore bill su ogromni. Uprkos tome, rezultati koje je za kratko vrijeme i u gore naznačenom ambijentu postigla Vlada Cme Gore, najbolji su mogući", piše u obrazloženju.

Međutim, kako se dodaje, složena politička klima, koja je kulminirala odlukom poslaničkog kluba koji predvodi partija potpredsjednika Vlade da krene u postupak izglasavanja nepovjerenja Vlade nametnula je neophodnost postavljanja pitanja: da li u ovakvoj atmosferi nepovjerenja ova Vlada i ovaj saziv Skupštine mogu da nastave da vrše svoje Ustavom preuzete nadležnosti u korist građana i u korist našeg evropskog puta.

"Dodatno, postavlja se još važnije pitanje - da li sadašnja politička dešavanja i procesi u koje su izvjesno krenuli određeni subjekti parlamentarne većine odgovaraju izbornoj volji građana, iskazanoj na izborima od 30. avgusta prošle godine? Naš odgovor je jasan i nedvosmislen - ne! Naprotiv. Zbog svega navedenog i zbog još mnogo razloga, kao najpravednije, najbolje i u datim okolnostima jedino demokratsko rješenje za prevazilaženje postojeće političke situacije vidimo skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, čime bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji se time mogu održati zajedno sa predstojećim redovnim lokalnim izborima u maju", navodi se u predlogu.

Nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, 23. septembra iste godine konstituisan je 27. saziv Skupštine. Vlada Crne Gore, 42. po redu, izabrana je 4. decembra 2020. godine.