Crna Gora preuzela predsjedavanje Komitetom za traganje i spašavanje

Održan sastanak predstavnika Agencije z civilno vazduhoplovstvo i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH

2568 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ACV
Foto: ACV

Crna Gora preuzela je od Bosne i Hercegovine (BiH) godišnje predsjedavanje Regionalnim savjetodavnim komitetom za traganje i spašavanje u civilnom vazduhoplovstvu (RASARAC).

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) saopšteno je da je tim povodom održan sastanak predstavnika te agencije i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Kako se navodi, putem video veze prisustvovao je i specijalni predstavnik Evropske organizacije za sigurnost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL) za saradnju sa RASARAC.

Saopšteno je da su na sastanku razmatrane dosadašnje zajedničke aktivnosti i planovi za ovu godinu.

„Crna Gora je, kao i sve države članice Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), najvažnije svjetske institucije u ovoj oblasti, obavezna da na nacionalnom nivou organizuje i razvija objedinjeni sistem traganja i spašavanja u civilnom vazduhoplovstvu“, kaže se u saopštenju.

Iz ACV-a su istakli da se, tokom predsjedavanja RASARAC komitetom, očekuje intenzivna saradnja sa ostalim članicama tog komiteta, gdje su u planu radni skupovi ekspertskih timova i sastanak Upravljačkog tijela na nivou generalnih direktora civilnih vazduhoplovstava država članica.

„Najvažniji ciljevi će biti unapređenje sistema traganja i spašavanja vazduhoplova, podizanjem nivoa obučenosti i tehničke opremljenosti kod svih subjekata koji su ključni činioci ovog sistema“, navodi se u saopštenju.

RASARAC je uspostavljen 2016. godine, a u njegovom radu učestvuje deset država.

Kako se navodi, u radu RASARAC-a učestvuju BiH, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Češka, a interesovanje za pridruživanjem pokazala je Grčka.

Ističe se da su uspostavljanje tog odbora podržali ICAO i EUROCONTROL.

„Ciljevi RASARAC-a su međusobna saradnja i podrška zemalja članica, izgradnja i razvoj kapaciteta u oblasti traganja i spašavanja vazduhoplova, unapređivanje prekogranične saradnje, kao i podrška pri implementaciji ICAO standarda, propisa i procedura u ovoj oblasti“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: