Autobuska stanica u Kolašinu ruglo za turistički centar

Neuređeni prostor odavno izbjegavaju prevoznici, pa samo rijetki autobusi svraćaju u Kolašin, a turisti se informišu u kafani

10921 pregleda 24 reakcija 9 komentar(a)
Prevoznici izbjegavaju autobusku stanicu, Foto: Dragana Šćepanović
Prevoznici izbjegavaju autobusku stanicu, Foto: Dragana Šćepanović

Od brzine završetka izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašin zavisiće kada bi u tom gradu mogli da započnu rješavanje jedanog od najvećih infrastrukturnih problema - nedostatak autobuske stanice.

Zimski turistički centar uređenu autobusku stanicu nema već skoro deceniju i po, a završetak davno započetih radova obećavali su učesnici svih kampanja za lokalne izbore u tom periodu.

Takođe, i lokalna vlast u nekoliko mandata izgradnju autobuske svrstavala je u prioritete. Sada je, kažu u Opštini, na potezu država, u čijoj nadležnosti su izmjene i dopune PUP-a. Tim dokumentom trebalo bi da budu riješeni problemi, koji su zaustavili izgradnju autobuske stanice, to jest, da se omogući legalizacija objekta.

Preduzeće “Županovac”, koje je vlasnik lokacije i koje je započelo gradnju tog objekta, nije uspjelo da nađe način da nastavi radove. Izgradnju je omela, kako je ranije saopštavano iz tog preduzeća, prvo ekonomska kriza, a zatim i činjenica da se objekat nije uklapao u predviđene planske dokumente, jer je sprat visočiji.

Nakon što je izgorjela stara zgrada, “Županovac” je je 2008. godine na istoj lokaciji započeo gradnju objekta, koji je podrazumijevao sve karakteristike moderne autobuske stanice sa brojnim sadržajima. Od svega toga do sada je samo ozidana višespratna zgrada površine 2.000 kvadrata. Neuređeni prostor odavno izbjegavaju autobuski prevoznici, pa samo rijetki autobusi svraćaju u Kolašin.

Zbog toga, Kolašinci autobuse čekaju na magistrali. Opravdanje autoprevoznika je da im se ne isplati svraćati na mjesto koje ne nudi nijednu staničnu uslugu. Putnicima je na raspolaganju samo nekoliko drvenih klupa postavljenih napolju, tik uz objekat u izgradnji. U međuvremenu, inspekcija rada stavila je plombu na vrata trafičice u kojoj su se mogle dobiti informacije o redu vožnje. Telefon za informacije premješten je u obližnju kafanu, pa neupućenim putnicima informacije daju tamošnje radnice.

Ozidana zgrada stoji godinama
Ozidana zgrada stoji godinamafoto: Dragana Šćepanović

U preduzeću “Županovac” tvrde da ih od nastavka radova na tom objektu sada dijeli samo planska dokumentacija, to jest uslovi da se zgrada legalizuje.

”Očekujemo da izmjene i dopune PUP-a omoguće nastavak radova na objektu autobuske stanice. Dok je to bilo u nadležnosti Opštine bili smo na dobrom putu da problem riješimo. Nadležni sekretarijati lokalne uprave shvatali su značaj i potrebu da se radovi što prije nastave. Nadamo se da će i država pokazati razumijevanje prema ovom zaista ogromnom problemu za Kolašin”, rekli su “Vijestima” u preduzeću “Županovac”.

U kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića tvrde da je “lokalna uprava prepoznala značaj i specifičnost objekta autobuske stanice kao infrastrukturne adrese koja direktno određuje urbanu, saobraćajnu, turističku vrijednost jednog organizovanog prostora”. Podsjećaju da je aktuelna vlast zatekla taj objekat kao privatizovan.

”Sa vlasnikom imamo dobru komunikaciju i zajednički cilj da autobuska stanica dobije sve sadržaje, koje su planirane projektom i da istovremeno zadovolji potrebu turističkog Kolašina. Ono što je trenutno problem i lokalne uprave i vlasnika, odnosno investitora, jesu problemi sa donošenjem plansko-prostorne dokumentacije koja je u nadležnosti Vlade. Koristimo i ovu priliku da apelujemo da se ubrza donošenje i kompletiranje planske dokumentacije za objekat Autobuske stanice i tako omogući nastavak izgradnje potrebnih sadržaja koje sličan objekat treba da ima. U svemu onome što je turistički ponos Kolašina vjerujemo da će se uskoro pridružiti i autobuska”, kazali su “Vijestima” u Bulatovićevom kabinetu.

Bonus video: