Protest u Bogetićima zbog gradnje reciklažnog centra

Mještani tvrde da je planirana gradnja centra u neposrednoj blizini naseljenog područja gdje stalno živi više stotina porodica, što bi, prema njihovim riječima, ugrozilo pravo na zdravu životnu sredinu

5077 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mještani Bogetića i pješivačkog kraja organizovaće u deset časova protestni skup u Bogetićima zbog najave lokalne uprave Nikšića da će se regionalni reciklažni centar za osam opština graditi u mjestu Stubica.

Mještani tvrde da je planirana gradnja centra u neposrednoj blizini naseljenog područja gdje stalno živi više stotina porodica, što bi, prema njihovim riječima, ugrozilo pravo na zdravu životnu sredinu. Kako su istakli, o gradnji regionalnog reciklažnog centra saznali su iz medija, a njih niko tom prilikom nije konsultovao.

„Stanovnicima ovog kraja nijesu poznati angažovani eksperti koji su izabrali baš ovu lokaciju za izgradnju pomenutog projekta, niti su im poznati kriterijumi na osnovu kojih je lokacija izabrana“, navodi se udopisu mještana.

Kako u dopisu stoji, oni su lokalnoj samoupravi predali peticiju sa 500 potpisa mještana koji se protive ideji izgradnje privremene regionalne deponije i regionalnog reciklažnog centra na pomenutoj lokaciji, jer smatraju da će to imati trajne posljedice po život stanovištva tog područja.

“Snažno podržavamo ideju rješavanja problema nelegalnog i neadekvatnog odlaganja otpada, ali smatramo da širom Crne Gore postoji mnogo nenaseljenih područja, gdje bi se ovaj projekat mogao realizovati, bez ugrožavanja egzistencijalnog pitanja stanovništva i njihovog prava na zdravu životnu sredinu”, stoji u dopisu.

Iz lokalne uprave su prethodno saopštili da će ove godine početi sa gradnjom regionalnog reciklažnog centra po svim ekološkim i evropskim standardima, kao i da je lokacija u Stubici, koja je od centra Nikšića udaljena oko 8,5 kilometara, bila najbolje rangirana.

Izgradnjom reciklažnog centra bio bi, prema njihovim rijačima, konačno riješen najveći ekološki problem u gradu pod Trebjesom – nelegalna deponija Mislov do bi bila zatvorena i sanirana.

Planirano je da se u reciklažnom centru obrađuje otpad iz osam opština – Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

Bonus video: