Znate da je fotelja obećana, a znate i kome

To što tvrdite da Medojević nije smijenjen zbog istrage o tenderu, mogu a i ne moram da vjerujem, ali je činjenica da ste i na to pitanje imali vremena da odgovorite, kao što ste to uradili sada...

22101 pregleda 6 komentar(a)
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Nepotpisano reagovanje iz Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljeno u petak, pred kraj radnog vremena, pokazuje da su izvori Vijesti stoprocentno u pravu, a da je tekst pogodio srž problema - načelnik Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dalibor Medojević smijenjen je zato što je to mjesto obećano. Kome - zna odlično ministar Sergej Sekulović, jer je njegov saradnik, citiraću izvor iz Vlade, “zapeo da rehabilituje svog prijatelja”.

U Zakonu o unutrašnjim poslovima i podzakonskim aktima, uključujući i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, na koje se u nepotpisanom reagovanju pozivate, nije predviđeno napredovanje po tom osnovu, a to da od pravila ne odstupate, do sada ste slabo pokazivali u praksi. Prema sudu građana, a i službenika Uprave policije, dobar dio onih koji su u posljednjih godinu imenovani na rukovodeće pozicije u odjeljenjima i centrima bezbjednosti - upitni su. U profesionalnom i svakom drugom smislu.

Da li će u načelničku fotelju sjesti onaj kojem je, kako tvrde izvori Vijesti, u jednom budvanskom hotelu obećano radno mjesto, pokazaće vrijeme koje je pred nama. Ako ga zaslužuje, neka mu je srećno, uz želju da se bori protiv korumpiranih i prljavih policajaca, onih koji su za lične potrebe koristili državne resurse, šurovali sa kriminalcima, možda nezakonito prisluškivali kolege i građane, ili čija su krivična djela u prošlosti zataškivana. Pa da mu svi skinemo kapu.

U, ponavljam, nepotpisanom reagovanju, ministar se brani da nije on “inicirao smjenu službenika Dalibora Medojevića, niti je njegovo niti bilo koje drugo radno mjesto u Ministarstvu, uključujući i Upravu policije, bilo kome obećao”.

U tekstu na koji reagujete to i ne piše. Piše da je jedan od sagovornika kazao da Medojevićevu smjenu nijesu tražili direktor policije Zoran Brđanin, niti njegov pomoćnik Dejan Knežević koji mu je bio direktno nadređen, već da je nalog stigao iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Ministre, niste Vi sami kabinet. To je valjda poznata činjenica.

To što tvrdite da Medojević nije smijenjen zbog istrage o tenderu, mogu a i ne moram da vjerujem, ali je činjenica da ste i na to pitanje imali vremena da odgovorite, kao što ste to uradili sada. Izabrali ste da ćutite.

I na pitanja o toj istrazi mogli ste odgovoriti prije objavljivanja teksta. Vremena ste imali na pretek. Ćutali ste. I Vi gospodine Sekuloviću i Uprava policije. I naravno da niste ćutali “kako se ne bi ugrozio tok istrage”, već vjerujem da ste to činili nadajući se da ćemo, ako ćutite, mi zaboraviti što smo pitali.

Da Vam je bilo do očuvanja toka istrage, ne bi ni u reagovanju detaljisali, čak i mnogo više od onoga što je objavljeno u tekstu na koji reagujete.

Jelena Jovanović

Bonus video: