Napada nikad više zbog podjela u društvu

Novinari bi u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, ocijenili povodom Dana novinara iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda

12910 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Zaposleni u medijima su i ovaj Dan novinara Crne Gore dočekali u lošem ekonomskom položaju, dok su brojni napadi na novinare i imovinu medija i dalje neriješeni.

Povodom 23. januara, iz Sindikata medija su poručili da je tokom 2021. godine bilo najviše napada na novinare i novinarke i da su na meti bili zaposleni iz različitih redakcija, sa različitim uređivačkim politikama, a sve zbog produbljenih podjela u društvu. U Sindikatu tvrde da se usvajanjem izmjena Krivičnog zakonika pooštrene kazne za napade na novinare, čime je napravljen određeni napredak u oblasti slobode medija, ali su naglasili da su stari slučajevi i dalje neriješeni.

”Povećao se i pritisak na zaposlene u medijima, a iako je država u više navrata i na više načina obilno novčano pomagala medije zaposleni nisu osjetili tu pomoć, već i dalje strahuju od otkaza i smanjenja ionako niskih zarada. Ekonomski položaj zaposlenih u medijima i dalje ostaje loš”.

Dan novinara čestitali su premijer Zdravko Krivokapić, vicepremijer Dritan Abazović, predsjednik države Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić...

Dan novinara medijski poslenici dočekuju u nikad težem i izazovnijem vremenu, smatraju u Medijskom savjetu za samoregulaciju (MSS).

Iz MSS-a su ocijenili da je novinarska profesija ugrožena sa različitih strana, a da mediji nijesu radili u nikada ovako teškim uslovima.

Novinari bi u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, da istinitim i objektivnim informisanjem doprinose društvenoj koheziji i smanjenju podjela, poručili su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Iz te institucije su čestitali Dan novinara, u nadi da će ova godina donijeti osjetno unapređenje medijskih sloboda i radno-pravnog statusa medijskih djelatnika.

Poručili su da je najveća snaga medija, svake pojedinačne redakcije i novinara, upravo misija i zadatak koji imaju u biti svog posla, da svojim integritetom, profesionalnom etikom, nepristrašnoću i objektivnošću brane ugled i poziciju u društvu.

“To posebno u opštoj poplavi neprikladnog govora i komentara, govora koji podstiče diskriminaciju i mržnju, lažne vijesti u javnom prostoru Crne Gore, a posebno na društvenim mrežama”.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić poručila je da ovaj jubilej obavezuje vlast da ponudi sistemske alate za poboljšavanje položaja u kojima novinari žive i rade.

Bonus video: