Bez PUP-a nema rješavanja infrastrukturnih problema u Kolašinu

U kolašinskoj upravi nezadovoljni što još nema izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana...

2119 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

U kolašinskoj lokalnoj upravi nezadovoljni su zbog toga što Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “već dugo nije nije imalo aktivnosti kada je riječ o predlogu izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP)” te opštine.

Kako se navodi u informaciji o postupku izrade PUP-a koja će uskoro biti pred odbornicima Skupštine, u oktobru prošle godine Opštini je dostavljen nacrt Odluke o izradi izmjena i dopuna PUP-a sa programskim zadatkom. Time je, tvrde u Opštini, izrada plana vraćena u početnu fazu, nakon skoro tri godine. U informaciji koju je potpisao predsjednik Opštine Milosav Bulatović, podsjećaju da su od 2019. inicirali izmjene i dopune PUP-a, zbog potrebnog prevazilaženja planskih ograničenja za izgradnju infrastrukturnih objekata.

Otklanjanjem tih barijera, tvrde, riješili bi se višedecenijski problemi vezani za potrebe građana.

”Takođe, preduprijedili bi se i eventualni problemi u budućnosti, imajući u vidu da se grad ubrzano razvija. Smatramo da neefikasnost i spora dinamika izrade planske dokumentacije može imati dalekosežne posljedice. Infrastrukturni problemi, zbog kojih je pokrenuta izrada PUP-a, su vodosnabdijevanje, saobraćajna i komunalna infrastruktura, nedostatak parking prostora i gradske garaže, nedostatak objekta za opštinsku administraciju, tržnice, te neuklapanje sadašnje Autobuske stanice...”, piše, između ostalog, u informaciji o postupku izrade PUP-a.

U tom dokumentu podsjećaju i da još nije planski riješena veza budućeg auto-puta sa kolašinskim skijalištima. To je, tvrde, potrebno što prije riješiti, kroz izmjene i dopune PUP-a. Tek nakon toga, može se, kako objašnjavaju u Opštini, pristupiti izradi tehničke dokumentacije, te preduprijediti potencijalni problemi i saobraćajni kolaps u gradu.

Ministarstvo je sredinom 2019. godine, na incijativu Opštine, pokrenulo postupak izmjena i dopuna PUP-a. Plan je urađen do faze predloga i dostavljen je Ministarstvu 20. decembra 2020.

Prema nezvaničnim informacijama u kolašinskoj lokalnoj upravi, Odluka i Programski zadatak dobili su saglasnosti i prošli Vladine komisije za ekonomska pitanja, ali do danas nijesu usvojeni.

Bonus video: