Brković optužio Đačića da je reketaš i politička štetočina

“'Budvanskom sindromu', na balkanskim prostorima, nema sličnijeg primjera od pljevaljskog”
217 pregleda 13 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.10.2017. 06:31h

Iz pljevaljske kompanije “Vektra Jakić” Dragana Brkovića, optužili su gradonačelnika Mirka Đačića da obmanjuje javnost tvrdnjom da ta firma duguje milione eura po osnovu poreza i koncesija.

Reagujući na nedavne navode Đačića, gradonačelnika su optužili i za reketiranje, istakavši da je “iznogudova zarazna kap prelila čašu laži, nedavnom izjavom kako bi lokalna uprava izmirila dug državi, ako Brković izmiri obaveze”.

“Dodaje (Đačić) da se može staviti znak jednakosti između obaveza lokalne uprave po osnovu poreza i Vektre Jakić po osnovu koncesija. Zaslijepljen sopstvenim značajem, Iznogud je prenebregao samo jednu sitnicu, da su Planom reorganizacije utvrđene obaveze Vektre Jakić, po osnovu koncesionih naknada i poreza na imovinu, a svi naknadni nezakoniti nameti lokalne uprave, osporeni, u više navrata, pred Upravnim sudom“, piše u reagovanju informativne službe “Vektre Jakić”.

Navode da je Đačić “najveća politička štetočina Pljevalja” i da "nema te dezinsekcije i deratizacije koja može ublažiti štetu... koju nanosi i gradu i privredi".

“Klasičnom zloupotrebom nadležnosti i zakona o lokalnoj upravi, samovoljno je odredio namete privrednicima i po već pravosnažnim sudskim presudama oštetio građane i unazadio grad za preko 18 miliona eura. Po istom su osnovu u toku sporovi Vektre Jakić i već su izvjesne presude o višemilionskoj odšteti koju će Opština morati da nadoknadi kompaniji. Uvjeren kako se vješto kamuflirao socijalnom demagogijom i javnim interesom, povremeno DPS-om i nekakvim 'svojim' ljudima u Vladi... Već dvije godine nezakonito drži u blokadi poslovne račune Vektre Jakić, a time i sve investicione i razvojne programe kompanije. Zbog toga brojne pljevaljske porodice nijesu u mogućnosti da redovno primaju platu, dok je proizvodnja svedena na minimum, kao i eksploatacija šume, a time i mogućnost da više stotina Pljevljaka i tamošnjih malih preduzeća dobiju posao. Već dvije godine Vektra Jakić nije u mogućnosti da realizuje Plan reorganizacije, obaveze prema državi, kupcima i dobavljačima, niti da obezbijedi obrtna sredstva za punu proizvodnju. Da ne pominjemo razvojne projekte, toplifikaciju grada, elektronsku fabriku Optel, te završene investicije u Građevinaru, asfaltnoj i betonskoj bazi“.

Ističu i da su podnijeli tužilastvu krivičnu prijavu protiv Đačića zbog zloupotrebe službenog položaja.

""Budvanskom sindromu", na balkanskim prostorima, nema sličnijeg primjera od pljevaljskog Iznoguda koji, bahatošću i samovoljom, zaustavlja najveću privatnu investiciju od sto miliona eura, s nesagledivim posljedicama za kompaniju i grad u kome se nalazi. Investiciju koja prevashodno treba da valorizuje najveći privredni resurs kojim raspolaže Pljevlja i Crna Gora. Ko još može povjerovati u Đačićeve nebuloze kako je veći interes Pljevalja da nezakonitim odlukama,'namakne u budžet' nekolika miliona eura, od razvoja koji je tom gradu već donio sto miliona investicija u prerađivačke kapacitete i više miliona budžedstkih prihoda. Pri tom se niko i ne zapita do kada se tako bezočan reket lokalnog moćnika može promovisati kao javni interes..."

Bonus video: