Usvojen novi Program pristupanja Crne Gore EU; Kordić: Dodatno strateško usmjerenje i snažan impuls za nastavak

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da je Nacrt programa pristupanja usvojen nakon višemjesečnog rada Komisije, u sinergiji s Kancelarijom za evropske integracije, pregovaračima i šefovima radnih grupa sa njihovim timovima

3693 pregleda 4 komentar(a)
Kordić, Foto: Vlada Crne Gore
Kordić, Foto: Vlada Crne Gore

Usvajanje novog Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) daće dodatno strateško usmjerenje procesu evropske integracije i snažan impuls administraciji da nastavi realizaciju obaveza iz krovnog strateškog dokumenta, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Na sjednici Komisije za evropske integracije, koja je održana u onlajn formatu, nakon uspješno realizovanih javnih konsultacija s predstavnicima civilnog sektora, razmatran je i usvojen Nacrt programa pristupanja Crne Gore EU 2022-2023.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da je Nacrt programa pristupanja usvojen nakon višemjesečnog rada Komisije, u sinergiji s Kancelarijom za evropske integracije, pregovaračima i šefovima radnih grupa sa njihovim timovima.

„Tokom intenzivnog radnog procesa, analizirano je gotovo sedam hiljada pravnih akata EU, sagledani dosadašnji učinci postojećeg dokumenta, mape puta za ispunjavanje završnih mjerila i preporuke Izvještaja Evropske komisije za prošlu godinu“, navodi se u saopštenju.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da se vodilo računa i o potrebi pune usklađenosti Programa pristupanja sa Srednjoročnim programom rada Vlade.

Kordić je kazala da Program pristupanja predstavlja okosnicu rada pregovaračke strukture i da će doprinijeti ispunjavanju konkretnih završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima.

„Vjerujem da će kvalitetna i efikasna implementacija tog dokumenta biti dobar vodič za zaokruživanje sveobuhvatnih reformskih procesa u svim oblastima", navela je Kordić.

Ona je, kako se navodi, pohvalila rad Komisije za evropske integracije i radnih grupa na pripremi inoviranog Programa pristupanja.

Kordić je istakla da su veoma korisni inputi dobijeni od predstavnika civilnog sektora na održanim onlajn konsultacijama.

Ona je podsjetila da je tim dokumentom, za naredni dvogodišnji period, planirano donošenje 588 obaveza, od čega 109 strategija i 479 zakona i podzakonskih akata.

Bonus video: