Za čistiji vazduh utrošiće 1,2 miliona eura

Pljevaljska opština planira da intenzivira aktivnosti za smanjenje zagađenosti, subvencionirenjem nabavke peleta i ulaganjem u sprovođenje mjera energetske efikasnosti na objektima

8554 pregleda 0 komentar(a)
Magla i smog česta pojava, Foto: Goran Malidžan
Magla i smog česta pojava, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja ove godine planira da intenzivira ulaganja u smanjenje zagađenja vazduha u Pljevljima, a za projekte i subvencije koji će tome doprinijeti lokalna uprava utrošiće oko 1,2 miliona eura.

U opštini tvrde da su “odgovornim strateškim planiranjem i sprovođenjem mjera, rezultati već vidljivi”.

”Planirano je subvencioniranje nabavke peleta za više od 1.000 domaćinstava, ulaganje u implementaciju mjera energetske efikasnosti na objektima kolektivnog i individualnog stanovanja, kao i subvencioniranje nabavke peći koje kao pogonsko gorivo koriste pelet. Ukupna sredstva namijenjena za ove projekte i subvencije su oko 1,2 miliona eura”, saopštili su iz opštine Pljevlja.

U Opštini smatraju da je ulaganje u energetsku efikasnost jedna od najefikasnijih mjera i aktivnosti za smanjenje zagađenja vazduha u Pljevljima, s obzirom na to da se na ovaj način ostvaruje značajna ušteda energije za grijanje, a kvalitet vazduha se poboljšava kroz smanjenje emisije štetnih gasova i PM čestica.

”Već osmu godinu zaredom Opština Pljevlja subvencionira nabavku peleta za individualne objekte. Ova mjera je dala već mjerljive rezultate, tako da je od početka subvencioniranja peleta, 2015. godine sa manje od 200 domaćinstava koje su koristile subvencije, taj broj na kraju 2021. godine bio oko 1.000. To je dovelo do smanjenja korišćenja uglja za prosječno 4.000 tona godišnje, kao i smanjenje korišćenja sirovog drveta za grijanje u prosjeku od 4.200 metara kubnih godišnje. Na ovaj način se smanjuje i emisija CO2 u količini ne manjoj od 5.000 tona godišnje. U 2022. godini je planirani su veći iznosi subvencija za pelet, sa 150.000 eura iz 2021. godine na 180.000 eura”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika opštine Igora Golubovića.

Od početka primjene ove mjere nabavljeno je ukupno 9.000 tona peleta, za šta je izdvojeno 810.000 eura, a za ugradnju energetski efikasnih fasada na 12 zgrada koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici uloženo 500.000 eura.

”Početkom 2020. godine Opština je finansirala i izradu energetskih pregleda za sve preostale zgrade koje koriste toplotnu energiju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici. Na taj način je dobijena slika o mogućim uštedama koje bi donijela primjena mjera energetske efikasnosti. Opština kroz ovu budžetsku stavku na osnovu javnog konkursa finansira zamjenu fasada u objektima kolektivnog stanovanja u procentu od 90 odsto vrijednosti radova, dok ostatak obezbjeđuju etažni vlasnici uplatama za održavanje svojih zgrada. Vrijedno je naglasiti i činjenicu da svi objekti koje koriste javne službe opštine i države, a griju se iz kotlarnice u Skerlićevoj, imaju energetski efikasne fasade sa ukupno preko 9.500 metara kubnih korisnog prostora. Pored ovih objekata, rekonstruisane su i fasade u 8 objekata kolektivnog stanovanja”, saopštili su iz Opštine, uz napomenu da će u martu objaviti tender za još minimum dvije zgrade.

Sprovođenjem mjera energetske efikasnosti, kako tvrde u lokalnoj upravi, u periodu od 2020. na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici smanjena je emisija CO2 za 750 tona godišnje, odnosno smanjena je količina uglja potrebna za grijanje ovih zgrada u količini ne manjoj od 500 tona godišnje.

U 2022. godini lokalna uprava za ovu namjenu je planirala sredstva u iznosu od 300.000 eura.

Početkom 2021. godine, između Opštine Pljevlja i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisan je Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na realizaciju modela subvencionisanja mjera za povećanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru opštine Pljevlja.

”U okviru ovog sporazuma budžetom Opštine Pljevlja za 2021. i 2022. godinu obezbjeđena su sredstva u iznosu od 500.000 eura za: Finansiranje zamjene fasada na individualnim stambenim objektima (privatne kuće), učešće Opštine Pljevlja 50 odsto budžetskih sredstava, finansiranje zamjene fasadnih otvora na individualnim stambenim objektima i objektima kolektivnog stanovanja, učešće Opštine Pljevlja 50 odsto budžetskih sredstava i finansiranje nabavke peći na pelet u kojoj će učešće Opštine Pljevlja biti 20 odsto vrijednosti ugovora o isporuci peći sa pripadajućim materijalom. Tokom februara i marta će se objaviti javni poziv za građane. Već su objavljeni javni pozivi za banke koje će finansirati aplikante, kao i za isporučioce opreme i građevinske kompanije”, tvrde u lokalnoj upravi.

Od ove godine opština Pljevlja je budžetom planirala i investiranje u mjere energetske efikasnosti ostalih objekata individualnog stanovanja.

”Namjera je da se preko javnog poziva finansira primjena mjera energetske efikasnosti ugradnjom fasade koja ispunjava uslove iz energetskih pregleda. Za ove namjene opštinskim budžetom je predviđeno 200.000 eura s tim da će učešće javnih sredstava u vrijednosti radova biti ne manje od 80 odsto. Kao i za zgrade koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Opština Pljevlja će objaviti javni poziv u drugoj polovini februara u okviru koga će biti definisani kriterijumi za apliciranje, ali i za rangiranje zgrada koje će po prioritetima biti rekonstruisane po sklapanju ugovora za upravnicima zgrada”, saopštili su iz lokalne uprave.

Bonus video: