projekat "Budimo pripremljeni"

Sužbe zaštite, Direktorat, dobrovoljno društvo i škole dobili opremu vrijednu 75 hiljada

„Projekat je imao za cilj unapređivanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda“. Naveli su iz „Fors“-a

12081 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući projektu „Budimo pripremljeni“ koji je realizovala NVO „Fors Montenegro“ službe zaštite i spašavanja opština Nikšić, Šavnik, Žabljak i Pljevlja, Direktorat za zaštitu i spašavanje, dobrovoljno vatrogasno društvo “Brestice” i osnovne škole dobili su opremu vrijednu oko 73.000 eura.

Riječ je o kombi vozilu, aluminijumskim i gumenim čamcima, motorima i prikolicama, pumpama, naprtnjačama, vatrogasnim odijelima i obući, opremi za spašavanje sa visina i iz dubina, kopletima ronilačke opreme, protivpožarnim aparatima...

Pomenuta oprema predstavljena je na gradskom Trgu slobode u Nikšiću, a direktor “Fors”-a, Veselin Šturanović, kazao je da prije svega želi da stavi u prvi plan zaposlene u službama zaštite i spašavanja i u Direktoratu za vanredne situacije i da skrene pažnju na položaj nih koji su svoje živote podredili spašavnju tuđih života i tuđe imovine.

“To je nešto što čovjek najviše može da uradi za drugog čovjeka. Pozivam vas sve da se zapitamo da li su ovi ljudi u društvu uvaženi toliko kolio zaslužuju. Da li ih možda samo zovemo i samo ih se sjetimo onda kada treba da spašavaju nečiji život i imovinu, ili na ljudski način i sa uvažavanjem prihvatamo ono čime se oni bave rizikujući svoje živote. Odgovor slutim i nimalo nisam zadovoljan zbog toga, ali se nadam i vjerujem da ćemo kao narod vratiti onaj pogled koji su naši roditelji sa divljenjem gledali na uniformu i poziv vatrogasca spasioca”, istakao je Šturanović.

foto: Svetlana Mandić

Kako je kazao, možda smo se svi “malo pogubili i pomiješali prioritete”, ali se nada da ćemo svojim činjenjem doprinijeti tome da poziv vatrogasca spasioca ponovo bude poželjan mladim naraštajima koji će birati svoje zanimanje i “prema svojim sklonostima, svom altruizmu i humanosti”.

“Pozivam ih da to rade, jer vjerujem da slijedi podmlađivanje pripadnika službi”, poručio je Šturanović.

Miodrag Bešović, v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spasavnje MUP-a Crne Gore, istakao je izuzetno dobru saradnju sa “Fors Montenegro”.

“Mnoge smo projekte zajedno radili, planiramo i dalje da nastavimo, tako da očekujem da će u budućem periodu biti još ovakvih stvari, još dobrih ideja i projekata koje ćemo zajedno sprovoditi”, kazao je Bešović.

I Marko Perućica, šef kabineta predsjednika Opštine Nikšić, zahvalio se “Fors”-u što je, zajedno sa partnerima, omogućio da Služba zaštite dobije vrijednu opremu.

foto: Svetlana Mandić

“Opština, kao odgovorna lokalna uprava, se potrudila da naša Služba zaštite krene jednim novim putem, putem razvoja, napretka i prosperiteta u svim pogledima, pa smo za veoma kratko vrijeme uspjeli da im obezbijedimo novu opremu, omogućili da po prvi put u Crnoj Gori imamo otvorenu akademiju za mlade vatrogasce i njihovo prisustvo ovdje je dokaz da Opština ima jedan poseban senzibilitet i odnos prema Službi zaštite i Spasavanja”, kazao je Perućica.

Izrazio je očekivanje da će i u narednom periodu, kako u saradnji sa “Fors Montenegrom”, tako i sa i drugim nevladinim organizacijama, realizovati slične akcije kako bi službe i javna preduzeća čiji je osnivač Opština, dobili vrijednu opremu i sredstva.

Projekat „Budimo pripremljeni“ finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

foto: Svetlana Mandić

„Projekat je imao za cilj unapređivanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda“. Naveli su iz „Fors“-a.

Glavne aktivnosti projekta uključivale su nabavku opreme za institucije i službe koje se bave poslovima zaštite i spašavanja čija vrijednost iznosi oko 125.000 eura kada je u pitanju Crna Gora, prekogranične treninge i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranične seminare o modelima dobre prakse u zaštiti od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda...

foto: Svetlana Mandić

Projekat, koji se završava 31.januara, obuhvatio je opštine Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori, i Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Glavne ciljne grupe projekta su Direktorat za zaštitu i spašavanje, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i opštinske službe zaštite i spašavanja.