Dokaza bilo dovoljno, Tužilački savjet da reaguje

”Vijesti” su sredinom 2020. godine pisale da je samo jednom članu 2018. isplaćeno više od 10.000 eura za troškove goriva, od čega u decembru 1.475 eura, iako su tog mjeseca bile održane samo dvije sjednice DIK-a Suljević ukazao da je državna revizija potvrdila postojanje većeg broja nepravilnosti u DIK-u: “Sve to je moralo poslužiti Tužilaštvu kao indikator negativnih praksi”

36171 pregleda 67 reakcija 20 komentar(a)
U vrijeme izbora članovi primaju i mjesečni bonus od dvije i po prosječne zarade, Foto: Boris Pejović
U vrijeme izbora članovi primaju i mjesečni bonus od dvije i po prosječne zarade, Foto: Boris Pejović

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražiće od novog Tužilačkog savjeta da ispita postupanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nakon što je odbacilo krivičnu prijavu zbog sumnji da su članovi Državne izborne komisije (DIK) oštetili državni budžet.

”Nažalost, i pored činjenica koje su jasno obrazložene u prijavi, a za koje su priloženi i odgovarajući dokazi, SDT je donio odluku da odbaci istu, ne dajući adekvatno obrazloženje za takav postupak”, kazao je za “Vijesti” saradnik na programima CGO Damir Suljević.

Suljević
Suljevićfoto: CGO

Članovi DIK mjesečno primaju po 300 eura, a u periodu od raspisivanja do proglašenja konačnih rezultata izbora i bonus u mjesečnom iznosu od dvije i po prosječne zarade u Crnoj Gori.

”Vijesti” su prije godinu i po pisale da su pojedinim tadašnjim članovima isplaćivane i pune dnevnice za putovanja u inostranstvo, uprkos tome što na to nisu imali pravo, jer su organizatori snosili sve troškove. Za pojedina putovanja nije postojala nikakva dokumentacija.

Članovima su se za dolazak na sjednice isplaćivale i dnevnice u visini službenog putovanja u zemlji, iako su neki od njih zaposleni na svega nekoliko stotina metara od kancelarija DIK-a.

Poseban slučaj je bio Mersudin Dautović, kojem je je 2018. isplaćeno više od 10.000 eura za troškove goriva, od čega u decembru 1.475 eura, iako su tog mjeseca bile održane samo dvije sjednice DIK-a. Prema računici, njemu je trebalo da bude isplaćeno gotovo 4.000 eura manje i to pod uslovom da je bio na svakoj sjednici i na njih stizao iz rodnih Rožaja.

”Određenim članovima DIK-a isplaćivani su nesrazmjerno visoki iznosi za upotrebu sopstvenih vozila, i to baš u periodu kada Komisija nije imala povećan obim posla, dok su dnevnice za službena putovanja obračunavane u punom iznosu i u slučajevima kako je njihovo umanjenje propisano Uredbom o naknadi troškova zaposlenima u javnom sektoru. Na ovaj način su ta lica stekla protivpravnu korist u iznosu od više hiljada eura i time oštetili državni budžet”, kazao je Suljević, dodajući da su svu dokumentaciju dostavili tužiocima.

Specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević kazala je “Vijestima” da je SDT krajem 2020. godine donijelo rješenje o odbačaju krivične prijave, koju je CGO podnio prethodnom podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu. Jovićević nije kazala koje su radnje sve preduzete u ovom predmetu.

CGO je podnio još dvije krivične prijave zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, od kojih je odbačena krivična prijava koja se odnosi na zakup prostorija DIK-a u hotelu Hilton od 70.000 eura, dok se jedna prijava još uvijek nalazi u postupku pred tužilaštvom.

Suljević napominje i da je Državna revizorska institucija (DRI) prošle godine izvršila reviziju poslovanja DIK-a za 2020. godinu.

”I tom prilikom potvrdila postojanje većeg broja nepravilnosti, na dio kojih je CGO ukazivao. Sve to je moralo poslužiti Tužilaštvu kao indikator negativnih praksi i poziv da ažurnije postupi u ispitivanju odgovornosti nadležnih u ovom tijelu”, kazao je on “Vijestima”.

Zbog toga će tražiti da Tužilački savjet zatraži analizu postupka SDT u ovom, ali i drugom slučaju za koji je prijava odbačena, ali i ispitivanje razloga zbog kojih postupak po trećoj prijavi “traje nesrazmjerno dugo”.

DIK je ranije ovog mjeseca saopštio da ukida naknade za predsjednika i sekretara i naknade članovima za prisustvo sjednicama.

”Pohvalna je nedavna odluka DIK-a da se ukinu naknade koje su bile određene za prisustvo članova DIK-a sjednicama tog tijela, s obzirom na to da su te naknade bile nazakonite, a imajući u vidu da prisustvo sjednicama predstavlja primarnu obavezu svih članova, zbog čega su i birani u taj sastav”, istakao je Suljević.

Bonus video: