Grbović: Za ovo sam se spremao cijeli život

Osamnaestogodišnji Žabljačanin, jedan od troje crnogorskih olimpijaca na predstojećim igrama u Pekingu

17050 pregleda 516 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Žabljačanin Aleksandar Grbović jedan je od troje takmičara koji će predstavljati Crnu Goru na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pekingu od 4. do 20. februara.

Osamnaestogodišnji Grbović za “Vijesti” objašnjava da će se takmičiti u kros-kantriju na 15 kilometara, i sprintu 1,5 kilometar, kao i da se za skijaško trčanje sprema godinama...

Sa trenerom Goranom Grbovićem, Jelenom Vujičić i Eldarom Salihovićem koji će se takmičiti u slalomu i veleslalomu, njihovim trenerom i šefom misije Rajkom Kosićem, ka Pekingu kreće prvog dana februara.

Aleksandar Grbović
foto: Privatna arhiva

”Za ovo se ne sprema mjesec, dva ili godinu. Za ovo sam se spremao cijeli život, svake godine od maja, kada počnu pripreme, do marta naredne godine kada se završe. Pripreme su zahtjevne, kao i u svakom sportu, pogotovo pred sezonu kada kreću intezivniji treninzi”, priča osamnaestogodišnjak.

Grbović dodaje da je tokom priprema, imao podršku Skijaškog saveza kada je riječ o odlasku na neke pripreme van zemlje - na snijeg u Austriju i Italiju, ali da opremu - skije, cipele i štapove - finasira sam.

Trening na suvom: Grbović
Trening na suvom: Grbović foto: Privatna arhiva

”Moje učešće na Zimskim olimpijskim igrama za Crnu Goru znači dosta, jer ću je predstavljati na najvećoj smotri sportista, što znači da će se još jednom čuti za našu malu zemlju, ali i da će djeca iz naše zemlje čuti za ovaj sport i početi se baviti njim, jer će im podstrek biti to da jednog dana i oni mogu učestvovati na Olimpijskim igrama”, priča Grbović.

Aleksandar Grbović
foto: Privatna arhiva

Taj osamnaestogodišnjak, kog svakodnevno možete sresti na Žabljaku ili padinama Durmitora, odnosno vidjeti dok protrči pored vas, takmičiće se u dvije discipline - sprint slobodnom tehnikom i kros-kantri klasičnom tehnikom.

Prvi izazov - sprint od 1,5 kilometar, očekuje ga 8. februara, a staza od 15 kilometara tri dana kasnije.

”Sve discipline u ovom sportu su zahtjevne, možda bih izdvojio maraton od 50 kilometara kao najizazovniji, jer je najduži. Naravno, u Peking odlazim spreman, jer sam se dugo pripremao da mi bude lakše i da mogu što bolje odvesti trku i dati svoj maksimum. Imam skromna očekivanja, jer su ovo tek moje prve Olimpijske igre, a u ovom sportu morate biti istrajni, jer pravi rezultati dolaze tek od 28. do 35. godine. Može se reći da očekujem da uđem u prvu polovinu takmičara, a na startu je oko 130 učesnika. Konkurencija je jaka, nadmetaću se sa najboljim ski-trkačima na svijetu, a svi oni će se boriti za medalju, jer su to Olimpijske igre i za svakog od nas prestiž je da učestvujemo. Naravno, i ja ću dati sve od sebe da se pokažem u najboljem svjetlu”, rekao je on.

Aleksandar Grbović
foto: Privatna arhiva

Šef crnogorske misije na Igrama, Rajko Kosić, ranije je objasnio da su Grbović, Vujičić i Salihović izborili vizu za Peking. Pripreme za ZOI naši takmičari u alpskom skijanju počeli su još u julu, na austrijskom glečeru Hintertuks, spremali su se i u Italiji, učestvovali na takmičenjima na kojima su skupljali olimpijske bodove, a Grbović se spremao i takmičio u Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

”Siguran sam da će oni dati maksimum u Pekingu. Najvažnije je da zaostatak za najboljima ne bude preveliki, a plasman kakav će biti zavisi i od učinka takmičara sa boljim startnim brojevima. Skijanje je nepredvidivo, često je to rulet-sport, zavisi od stanja staze, vremenskih prilika...”, kazao je Kosić ranije.

Jelena Vujičić će veleslalomsku trku voziti 6. februara, a slalomsku tri dana kasnije.

Eldar Salihović će voziti veleslalom 13. a slalom 16. februara.

Bonus video: