Izabrano idejno rješenje za vrtić u Baru

Prema mišljenju članova stručnog žirija, predloženo rješenje će svojim kompaktnim oblikom i materijalizacijom predstavljati prostorni reper užeg gradskog jezgra Bara, što je bio i jedan od ciljeva konkursa

9953 pregleda 110 reakcija 23 komentar(a)
Prvonagrađeno rješenje, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Prvonagrađeno rješenje, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Rad pod šifrom MAJ2743 jednoglasnom odlukom stručnog žirija osvojio je prvu nagradu na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje novog vrtića i jaslica u Baru, odnosno novog centralnog objekta za potrebe Javno predškolske ustanove "Vukosava Ivanović Mašanović" u Baru, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Zbog izgradnje toga vrtića u januaru 2019. godine su posječena stabla čempresa stara više decenija u dvorištu Gimnazije "Niko Rolović" iako su mjesecima Barani stražarili i pokušali da spriječe sječu.

Nakon sječe, uslijedili su protesti i blokade, tadašnji predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je prvo ćutao, a zatim optuživao opoziciju i medije da manipulišu tim pitanjem u trenutku kada je i do 2.000 Barana protestovalo na ulicama grada.

Nakon toga, tadašnji premijer Duško Marković je objavio da se vrtić neće graditi na toj lokaciji, da će se park obnoviti a u međuvremenu je izabrana i nova lokacija za gradnju vrtića.

Niko nije preuzeo odgovornost za posječene čemprese i načinjenu štetu.

Stabla su poklonjena privatnoj kompaniji, a procjene troškova novog uređenja parka govore da se radi o sumi od više stotina hiljada eura.

Prvonagrađenom radu, kako se navodi, pripala je i novčana nagrada u iznosu od 12 hiljada eura. Druga nagrada i 6 hiljada eura pripali su radu pod šifrom PUZ3012, dok je trećenagrađenom, radu šifrovanom kao CRV3210 pripala suma od 3,5 hiljada eura. Prema odluci stručnog žirija, otkupljena su tri rada ( OFF4219, B42M19E, CCC8218) kojima će biti uručene novčane nagrade u iznosu od po 1.500 eura.

Na konkurs je pristiglo 47 radova, od kojih značajan broj nije zadovoljio sve tražene uslove definisane konkursom. U uži izbor su, stoga, ušla 23 rada.

Kvalitet prvonagrađenog idejnog rješenja ogleda se, kako se navodi u obrazloženju članova žirija, " u tome što daje odgovor na novi pristup projektovanju i izgradnji prostora za obrazovanje u ranom djetinjstvu".

"Spoljašnji prostor je koncipiran kao sastavni dio prostora za edukaciju i podsticajno utiče na kvalitet boravka djece u ovakvom objektu. Arhitektonska koncepcija objekta promoviše ideju o stvaranju novih i raznolikih prostora za igru i učenje", navodi se u obrazloženju.

Prema mišljenju članova stručnog žirija, predloženo rješenje će svojim kompaktnim oblikom i materijalizacijom predstavljati prostorni reper užeg gradskog jezgra Bara, što je bio i jedan od ciljeva konkursa.

Članovi žirija preporučili su autorima prvonagrađenog rješenja da remodeliraju i prošire prostorije previđene za boravak jaslične grupe, kao i da unaprijede vertikalnu komunikaciju višenamjenskog hola na prizemlju i sprata.

Bonus video: