Iz UP apelovali na vozače da odgovornim ponašanjem doprinesu bezbjednosti u saobraćaju

Iz UP su skrenuli pažnju na činjenicu da nigdje u svijetu, pa ni u Crnoj Gori, ne postoji realna mogućnost da na svakoj kritičnoj ili manje opasnoj dionici puta bude prisutan policijski službenik koji bi kontrolisao ponašanje vozača i sankcionisao svaki uočeni prekršaj

5818 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Uprave policije (UP) apelovali su na vozače da svoju vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, te da prisustvo saobraćajne policije ili strah od kazne ne budu opredjeljujući za oprezniju vožnju, već da, savjesnim i odgovornim ponašanjem doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Takođe su apelovali na roditelje da kategoriji mladih vozača (do 24 godine), skrenu pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa i bezbjedno i sigurno upravljanje vozilima.

"Pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju na putevima u Crnoj Gori je evidentiran povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima je u posljednih pet dana, nažalost, život izgubilo šest osoba, od kojih su čak tri stradala lica bila mlađa od 26 godina", saopšteno je iz UP.

Ističu i da posebno zabrinjava to da su najčešći prekršaji koje uočavaju policijski službenici, zbog kojih su sankcionisani vozači, i dalje neprilagođena brzina, preticanje kolone vozila ili vozila na punoj liniji, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Skrenuli su pažnju na činjenicu da nigdje u svijetu, pa ni u Crnoj Gori, ne postoji realna mogućnost da na svakoj kritičnoj ili manje opasnoj dionici puta bude prisutan policijski službenik koji bi kontrolisao ponašanje vozača i sankcionisao svaki uočeni prekršaj.

"Uprava policije će i u narednom periodu u okviru realnih mogućnosti, nastojati da kroz pojačano prisustvo svojih službenika, preventivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama", navodi se u saopštenju.

Bonus video: