Carević nezakonito postavljao sekretare

Inspekcija utvrdila da je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi prilikom imenovanja vršioca dužnosti čelnih ljudi sekretarijata za društvene djelatnosti, urbanizam i zaštitu životne sredine i lokalnu samoupravu

14524 pregleda 9 komentar(a)
Prekršen zakon: Opština Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Prekršen zakon: Opština Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević prekršio je Zakon o lokalnoj samoupravi prilikom imenovanja vršioca dužnosti sekretara za društvene djelatnosti, sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i sekretara za lokalnu samoupravu. To je utvrdio upravni inspektor Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, koji je na inicijativu odborničkog kluba Demokrata Budve, izvršio vanredni inspekcijski pregled u Opštini Budva.

”Upravni inspektor je izvršio inspekcijski pregled uvidom u dokumentaciju dostavljenu od strane predsjednika Opštine Budva. Inspekcijskim pregledom utvrđeno je da nema dokaza da je vršilac dužnosti sekretarijata za lokalnu samoupravu određen u skladu sa odredbama člana 124 stav 3 i 4 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Dalje je utvrđeno da v. d. sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti i Sekretarijata za urbanizam, zaštitu životne sredine nijesu određeni u skladu sa odredbama člana 124 stav 3 i 4 zakona o lokalnoj samoupravi. O utvrđenom činjeničnom stanju sačinjen je zapisnik o izvršenom varednom inspekcijskom pregledu kojim je ukazano predsjedniku Opštine Budva na nepravilnosti i određen rok za otklanjanje istih “, navodi se u inspekcijskom nalazu.

Marko Carević
Marko Carevićfoto: Vuk Lajović

Podsjećamo, sredinom oktobra klub odbornika Demokrata podnio je inicijativu Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija za sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora u Opštini Budva.

Kako se navodi u urgentnom dopisu koji potpisuje šef kluba odbornika u budvanskom parlamentu Marko Marković, zahtijeva se inspekcijski nadzor jer je po “više osnova prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o državnim službenicima i namještenicima”. Demokrate su insistirale da se provjeri imenovanje tri v.d. sekretara koje je Carević postavio, a riječ je o kadrovima Demokratskog fronta.

”Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuju da će se za vršioca dužnosti odrediti državni službenik iz organa lokalne uprave stručne službe…”, piše, između ostalog, u dopisu i pojašnjava da se ukoliko u tom organu ne postoji službenik koji ispunjava zakonske uslove imenuje lice van te službe.

Kako navode iz Demokratske Crne Gore, iz citirane zakonske odredbe jasno se vidi da se v.d. mora imenovati iz sekretarijata u kojem se lice postavlja za rukovodioca, ukoliko u tom sekretarijatu postoje službenici koji ispunjavaju uslove koji se traže za rukovodioca.

”Odgovorno tvrdim da u navedenim sekretarijatima postoje službenici koji ispunjavaju uslove za imenovanje za vršioce dužnosti, te se nikako nijesu smjela imenovati lica koja nemaju zasnovan radni odnos u Opštini Budva prije nego se ispuni zakonski uslov. Jasno je da je u konkretnim slučajevima povrijeđen zakon, te očekujemo od vas da što prije izvršite nadzor, konstatujete propuste i naložite dosljedno sprovođenje zakona, odnosno imenovanje lica koja ispunjavaju zakonski uslov”, naveo je tada Marković u dopisu Upravnoj inspekciji.

Carević je prije desetak dana raspisao konkurs za izbor sekretara za društvene djelatnosti.

Nedavno su iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija upozorili Carevića da je dužan da postupa zakonito, u granicama ovlašćenja sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada opštine Budva.

Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave resornog ministarstva je izvršio upravni nadzor nad primjenom člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi u periodu od maja do oktobra prošle godine, na koji se Carević pozivao prilikom donošenja 11 odluka. Kako je navedeno, predsjednik Skpštine opštine Krsto Radović obratio se Ministarstvu javne uprave inicijativom za vršenje nadzora nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da predsjednik Opštine donosi akte iz nadležnosti Skupštine “ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti”.

Pozivajući se na ove zakonske odredbe, Carević je u toku prošle godine donio odluke o usvajanju godišnjeg programa rada i finansijskog plana Vodovod i kanalizacija d.o.o., Otpadne vode d.o.o., odluku o utvrđivanju cijena usluga za odvoz i zbrinjavanje otpadnih voda iz septičkih jama, odluku o utvrđivanju cijena regulisanih komunalnih usluga Vodovod i kanalizacija, odluku o kriterijumu, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, kao i rješenje o razrješenju članova odbora direktora SRC Budva i imenovanju novih. U nalazu upravnog nadzora navedeno je da se Carević oglušio i pored urgencije da dostavi dokumenta i podatke za osam donijetih odluka.

Bonus video: