Pelengić: Neistina da smo kršili ugovorene obaveze, zlonamjerno narušavanje ugleda preduzeća

Ističu da je vd direktora Uprave za šume donio naredbu bez ijednog dokaza, „pri čemu se poziva na dopis šefa PJ Žabljak kojim je dat predlog za obustavljanje faznog dijela proizvodnje i to samo „izvoza drvnih sortimenata“,a dok VD direktora donosi naredbu kojom naređuje obustavu svih radova u pomenutim odjeljenjima,zašta očigledno nije bilo osnova“

5304 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Neistina je da je preduzeće DOO “Pelengić Trade“ kršilo ugovorene obaveze prilikom sječe u GJ „Gornji Šaranci“ u odjeljenjima 1a i 2a u Područoj jedinici Žabljak, što se utvrđuje iz zapisnika Uprave za inspekcijske poslove Odsjeka za šumarstvo i lovstvo od 1.2.2022.god.

To se navodi u reagovanju izvršnog direktora kompanije Ratka Pelengića, na saopštenje Uprave za šume od 1. februara 2022 godine u kojem je obavijestila javnost da je preduzeću DOO “Pelengić Trade“ izdat nalog za privremenu obustavu sječe u GJ „Gornji Šaranci“ u odjeljenjima1a i 2a u PJ Žabljak,zbog navodnog kršenja ugovorenih obaveza.

„Uprava za šume u svom saopštenju iznosi neistine, kojim se pokušava zlonamjerno narušavanje ugleda preduzeća. Očigledno je da VD direktora Uprave za šume Srđan Pejović zloupotrebljava svoja ovlašćenja, pa koristi upravu da svoje lični animozitet prema nama, da medijski prikaže da „Pelengić Trade“ radi protiv uprave. Jednostavno je, da se zaključiti, da se ovdje radi o ličnom pokušaju VD direktora da oduzme pravo preduzeću na nabavku sirovine,a zašta očigledno koristi Upravu za šume“, navodi se u saopštenju izvršnog direltora Pelengić Trejda.

Tvrdi i da je čudno što se saopštenje Uprave za šume daje u isti dan kada su inspektori obavili kontrolu, što je, ističu u tom preduzeću, očigledno bio još jedan pokušaj Uprave za šume da se izvrši nezakonit uticaj na nepristrasan rad inspektora.

„Samim tim, inspektor ju prethodno pomenutom zapisniku donosi UKAZ kojim nalaže Upravi za šume da se preduzeću DOO“Pelengic Trade“ omogući korišćenje šuma u GJ „Gornji Šaranci“ u odjeljenjima 1a i 2a u PJ Žabljak u skladu sa potpisanim ugovorom i izvođačkim projektima. Takođe, u tom zapisniku se nigdje ne navodi da je preduzeće DOO“Pelengić Trade“ kršilo ugovorene uslove. Inače,znajući da radove u cjelosti izvodi u skladu sa ugovorom i zakonom preduzeće je podnijelo zahtjev za inspekcisku kontrolu jer ono nema šta da krije. Međutim, tom kontrolom su utvrđene nepravilnosti u radu Uprave za šume, odnosno da su Izvođački projekti donijeti suprotno Zakonu o šumama i Pravilnikom o uspostavljanju šumskog reda. Takođe, iz daljeg opisa činjeničnog stanja u inspekciskom zapisniku utvrđuje se niz neistina datih u saopštenju Uprave za šume. Dakle,iz zapisnika lugara i inžinjera za koncesije kojeg su priložili inspektoru na uvid,navodno je dato obavještenje da je na licu mjesta nastala neznatna šteta pri čemu nijesu mogli utvrditi njen obim i količinu,a kada je inspektorka tražila dokaz i o toj neznatnoj šteti,isti nijesu mogli pružiti jer nemaju podatke o istoj. Znači, da je bilo štete,ti dokazi su morali postojati prije donošenja naredbe o obustavi radova i morali su se dati na uvid inspektoru prilikom kontrole“, navodi se u reagovanju.

Ističu da je vd direktora Uprave za šume donio naredbu bez ijednog dokaza, „pri čemu se poziva na dopis šefa PJ Žabljak kojim je dat predlog za obustavljanje faznog dijela proizvodnje i to samo „izvoza drvnih sortimenata“,a dok VD direktora donosi naredbu kojom naređuje obustavu svih radova u pomenutim odjeljenjima,zašta očigledno nije bilo osnova“.

„Inače,VD direktora odlučuje u formi „naloga“ , koji ni u činjeničnom smislu nema osnova,niti u formalnom zadovoljava uslove obavezujućeg akta, a posebno što njime nije data mogućnost preduzeću da se izjasni u vezi načina ispunjavanja zaključenog ugovora, niti mu je data mogućnost da na taj nalog izjavi pravni lijek kako bi isti osporavao,a nijesu mu jasno navedeni uslovi koje treba da se ispune da bi se nalog stavio van snage, pa se ne zna koji organ je sad nadležan da cijeni ispunjenost tih uslova. Na kraju,znači da je inspekciskim nadzorom utvrđeno da Uprava za šume u svom saopštenju iznosi čitav niz neistina,čime se u mnogome urušava njen ugled , zbog čega na takvo ponašenje njenog rukovodstva mora reagovati i nadležno ministarstvo. Ipak se mora voditi računa i o narodnoj poslovici „Organ vrijedi koliko vrijede i oni koji njime rukovode, a ukoliko rukovode bezvrijedni ljudi, onda i on postaje bezvrijedan“, navodi se na kraju reagovanja izvršnog direktora preduzeća „Pelengić Trade“ Ratka Pelengića.

Bonus video: