Vukotić: Ne trošiti novac na konstataciju lošeg stanja

Smanjenje zagađenja iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, moglo bi se smanjiti šest do osam puta, a za to je, kako tvrdi inženjer Milorad Vukotić, potrebno da Opština uloži oko 300.000 eura

2368 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Značajno smanjenje zagađenja iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, moglo bi se smanjiti šest do osam puta, ukoliko bi opoština Pljevlja bila spremna da uloži oko 300.000 eura.

To tvrdi mašinski inženjer Milorad Vukotić, uz ocjenu da bi novac koji Opština investirala u tehnologiju koja za smanjenje zagađenja koristi vodonik otplatio za dvije godine.

Kaže da je sa tim upoznat i predsjednik opštine Pljevlja, ali da do sada nije odgovorio na takvu ponudu.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijeva se oko 350 stanova u centru grada i veći broj poslovnih prostora za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja.

Dim i gasovi koji izlaze iz niskog dimnjaka, prizidanog uz susjednu zgradu, postaju sve opasniji ne samo po zdravlje vlasnika stanova, već i cijelog kraja.

Život u blizini kotlarnice je nepodnošljiv i praktično nemoguć zbog velikog zagađenja, a stanari su zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini kotlarnice u najavili su podnošenje tužbe protiv Opštine i preduzeća Grijanje, ukoliko ne ne riješe problem prekomjernog zagađenja.

”Građani Pljevalja dobro znaju da je prioritet smanjenje PM10 i PM2,5 čestica, sumpor-dioksida, ugljen-dioksida i azot-dioksida. Zato ne treba trošiti njihov novac na konstatovanje lošeg stanja, nego na poboljšanje kvaliteta izduvnih gasova iz dimnjaka u Skerlićevoj i iz svih ostalih, jer katastrofalno stanje predugo traje. Predsjednik opštine je dobio konkretnu ponudu, a bio sam prisutan kada su stručnjaci obilazili kotlarnicu - u Skerlićevoj kapaciteta kotlova 3x2 megavata i u Sportskom centru 2x2 megavata”, rekao je Vukotić.

Pojasnio je da se vodonik, nakon elektrolize vode u uređaju koji se ugrađuje pored kotlova, direktno ubrizgava u gorionik.

”Time se temperatura u ložištu podiže za više od 500 stepeni, a to utiče na smanjenje PM 2,5 i PM 10 za šest do osam puta, ugljen dioksida i sumpor dioksida do 30 odsto i azotnih dioksida do 25 procenata na vrhu postojećeg dimnjaka. Ušteda u potrošnji goriva iznosi od 40 do 50 odsto za sva fosilna goriva, a plina od 25 do 30 procenata. Ova tehnologija ima sve sertifikate EU za primjenu u toplanama. Isplativa je već za dvije godine kroz uštedu troškova za gorivo, uz novcem nemjerljivi efekat u poboljšanju kvaliteta vazduha. Ponuđena cijena za Skerlićevu iznosila je 342.000 eura, bez carine i PDV-a, sa rokom isporuke od 60 do 70 dana, tačno prije početka grejne sezone. Predloženo je da, po završetku tog posla, uređaji budu ugrađeni u svim srednjim i osnovnim školama i vrtićima, kao i u gradskoj bolnici. Za individualna ložišta moguće je obezbijediti povoljne kredite iz fondova EU”, rekao je Vukotić.

Kaže da ovu tehnologiju treba primijeniti i u drugim gradovima koji koriste fosilna goriva u toplanama, industriji, školama, bolnicama i individualnim ložištima, zato što ona uspješno spaja ekologiju, ekonomiju i energetiku.

”Odlaganje ovako kvalitetnog rješenja znači produžavanje agonije građana Pljevalja, zato što je vezivanje smanjenja zagađenja za Termoelektranu na dugom štapu i ograničenog roka trajanja, ako Crna Gora želi da postane dio Evropske unije. Zbog toga, na kraju, molim sve ekološke aktiviste da podrže konkretna rješenja, jer puko konstatovanje ekoloških problema neće obezbijediti čistiji vazduh građanima Pljevalja”, rekao je Vukotić.

U izvještaju o ispitivanju štetnih i opasnih materija u otpadnom gasu koji nastaje u procesu sagorijevanja čvrstog goriva, koji je u posljednjih nekoliko godina uradio CETI, a konstatuje se da je kotlarnica u Skerlićevoj tokom rada emitovala praškaste materije i ugljen monoksid iznad granice tolerancije, odnosno dozvoljenog prekoračenja od 250 odsto. U izvještajima iz 2019. i 2017. godine srednje polusatne prednosti praškastih materija iznosile su 826,1 mikrograma po metru kubnom, što je 27,5 puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti od 30 mikrograma po metro kubnom. U tim izvještajima sumpor dioksid je izmjeren u koncentraciji od preko 3200 mikrograma po metru kubnom, što je preko tri puta više od propisane granične vrijednosti od 1000 mikrograma po metru kubnom.

I srednje polusatne koncentracije ugljen-monoksida iznosile su 1588,8 mikrograma po metru kubnom ili preko deset puta iznad propisane granične vrijednosti od 150 mikrograma po metru kubnom. Registrovano je i prekoračenje azot dioksida kao i srednja polusatna vrijednost arsena.

Situacija je nešto bila povoljnija 2020 godine, ali su i prilikom tih mjerenja izmjerene vrijednosti bile više puta iznad propisanih graničnih vrijednosti.

Bonus video: