Maja Jovanović izabrana za v.d. vrhovnog državnog tužioca

Prekinut je v.d. mandat Draženu Buriću

73597 pregleda 195 reakcija 63 komentar(a)
Jovanović, Foto: Luka Zeković
Jovanović, Foto: Luka Zeković

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Maja Jovanović jednoglasno je izabrana za novu vršiteljku dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Ona je izabrana u nastavku konstitutivne sjednice Tužilačkog savjeta (TS), na kojoj je prije toga, prekinut v.d. mandat VDT-a tužiocu Draženu Buriću.

Nakon duge rasprave oko procesnih pitanja, članovi Tužilačkog savjeta su prvo odlučili da glasaju za dva zainteresovana kandidata, koja su se javila na javni poziv Sekretarijata Tužilačkog savjeta - Dražena Burića i advokata Aleksandra Kovačevića.

Za izbor v.d. VDT-a potrebno je da kandidat dobije šest glasova, ali je tužilac Burić dobio samo podignutu ruku četvoro kolega iz tužilačke organizacije, dok su ostali bili protiv mogućnosti da on nastavi da u v.d. mandatu rukovodi tužilačkom organizacijom.

Drugi kandidat, advokat Kovačević imao je šest uzdržanih glasova - četiri od uglednih pravnika Siniše Gazivode, Miloša Vuksanovića, Borivoja Đukanovića i Filipa Jovovića, predstavnika Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Andreja Milovića i člana iz reda NVO Steva Muka.

Da advokat ne dođe na čelo tužilačke organizacije glasali su tužioci Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Nikola Samardžić i Tatjana Begović, koji su još 24. januara bili jasni u stavu da vršilac dužnosti VDT-a mora biti iz tužilačke organizacije.

Nakon toga ugledni pravnik Siniša Gazivoda predložio je članovima TS-a svoj predlog da tužiteljka Maja Jovanović, zbog njenih profesionalnih i ljudskih referenci, bude predlog za novog vršioca dužnosti VDT-a.

Gazivoda je naglasio da je tužiteljku Jovanović izabrao sa spiska od 54 tužioca, koje im je Sekretarijat TS-a, dostavio na uvid, a koji su imali zakonske uslove za obavljanje ove funkcije prema članu 43 Zakona o državnom tužilaštvu. Nakon predloga Gazivode, javila se tužiteljka Višeg tužilaštva u Podgorici Tatjana Begović, koja je tražila izuzeće tokom glasanja jer je vjenčana kuma sa tužiteljkom Jovanović.

Predlog za izuzeće je prihvaćen, a nakon nekoliko pitanja, niko drugi se nije prijavio da javno iznese neki svoj predlog za novog šefa Vrhovnog državnog tužilaštva u v.d. mandatu. Predstavnici tužilačke organizacije nijesu imali svoj predlog za v.d. VDT, pojašnjavajući da je njihov predlog bio Burić za kojeg su i glasali, ali su tokom glasanja dali podršku da tužiteljka Maja Jovanović bude šefica tužilačke organizacije u v.d. mandatu u narednih šest mjeseci.

Gazivoda je nakon sjednice TS-a novinarima ponovio da je sagledavajući sve informacije koje je imao o tužiteljki Jovanović, smatrao da nju treba predložiti.

"Prema onome što je meni poznato, tužiteljka Jovanović se uvijek držala zakona u radu i etičkih principa i to me opredijelilo da je predložim", kazao je Gazivoda.

On je pojasnio i da u narednih pola godine, dok traje v.d. mandat, Skupština može izabrati i šefa Vrhovnog državnog tužilaštva.

Bonus video: