Stijepović: Glavni grad pouzdan partner UNHCR-u i Crvenom krstu

Zajedničkim naporima, u decembru 2015 godine Kamp Konik 2 je zatvoren, nakon 16 godina, a 44 porodice su uselile u nove zgrade koje su sagrađene sredstvima IPA projekata EU. Pored toga, planirana je izgradnja još 171 stambene jedinice tokom 2017/2018. godine u okviru Regionalnog stambenog programa, čime će se steći uslovi za zatvaranje kampa Konik
54 pregleda 0 komentar(a)
Glavi grad UNHCR, Foto: Glavni grad
Glavi grad UNHCR, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 26.10.2017. 16:24h

Tokom višegodišnje saradnje između Glavnog grada, UNHCR-a i Crvenog krsta Crne Gore, zajedno sa ostalim akterima, položaj ljudi koji žive u kampu Konik se značajno poboljšao, istaknuto je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa Robertom Monteveki, predstavnicom UNHCR-a i Jelenom Dubak iz Crvenog krsta Crne Gore, sa saradnicima.

Gradonačelnik Podgorice je istakao da je Glavni grad bio pouzdan partner u nastojanjima da se na trajan i kvalitetan način, riješi stambeno pitanje za preko 200 porodica, pripadnika najranjivije grupe stanovništa, doseljenika sa Kosova, koji žive na Koniku.

Zajedničkim naporima, u decembru 2015 godine Kamp Konik 2 je zatvoren, nakon 16 godina, a 44 porodice su uselile u nove zgrade koje su sagrađene sredstvima IPA projekata EU. Pored toga, planirana je izgradnja još 171 stambene jedinice tokom 2017/2018. godine u okviru Regionalnog stambenog programa, čime će se steći uslovi za zatvaranje kampa Konik.

Glavni grad je u ovom projektu učestvovao sa preko četiri miliona eura, naglasio je Stijepović.

Osim toga, kako je istaknuto na sastanku, izmjenom legislative je omogućeno da ta lica imaju pristup svim socijalnim servisima, od narodne kuhinje, do pomoći djeci i mladima, zatim kroz finansijsku pomoć u kupovini školskog pribora, podršku po novorođenom djetetu, trižištu rada, obrazovanju I zdravstvenom osiguranju.

Takođe je naglašeno da Glavni grad Podgorica u saradnji sa Organizacijom Help realizuje projekat „Socijalna inkluzija Roma i Egipćana kroz zapošljavanje”, za šta je obezbijeđeno 106,887 eura. Program stažiranja je počeo 15. maja za 42 nezaposlene osobe. Još jedna nezaposlena RE osoba je otpočela sa stažiranjem 15. juna 2017. Trening traje šest mjeseci kod 13 poslodavaca uz finansijsku naknadu. U okviru ovog projekta HELP i Glavni grad Podgorica, takođe, pokrenuli su niz aktivnosti u cilju razvoja stručne kvalifikacije i uspostavljanju standarda zanimanja Saradnik/ca u socijalnoj inkluziji Roma/kinja i Egipćana/ki u oblasti socijalne zaštite.

Predstavnica UNHCR-a Roberta Monteveki je obavijestila gradonačelnika Stijepovića da se fokus ove organizacije u čitavom reginu mijenja.

„Naše aktivnosti se preusmjeravaju na pomoć u dijelu legilastive kao i socijalnih pitanja, u dijelu zapošljavanja, ali stav je da se države Balkana sada mogu same izboriti sa pitanjima izbjeglica i raseljenih lica“, naglasila je Monteveki.

Ona je dodala da je Crna Gora uspješna priča kada je ova oblast u pitanju, i da se nalazimo na dijelu puta koji se tiče više inkluzije nego egzistencijalnih pitanja.

„Sada govorimo o obrazovanju, zapošljavanju, dakle o stvarima koje se odnose na dalje uključivanje ove polupacije u ukupan život u Crnoj Gori“, istakla je Monteveki.

I Jelena Dubak iz Cvrenog krsta smatra da bi dalji rad bi trebalo usmjeriti na edukovanje pomenute populacije o pravilnom korišćenju prostora i okruženja u kojem žive, kako bi se povećali izgledi za održivost novih stambenih jedinica. Pored toga, obrazovanje i zapošljavanje biće od ključnog značaja za podizanje njhovog životnog standarda, odnosno za njihov dostojan i održiv život u Crnoj Gori. Dubak navodi da je Crveni krst od samog početka bio uključen u kamp Konik, kao i da je uz pomoć UNHCR-a, preuzeo upravljanje kampom.

Otvorili smo kancelariju koja je bila baza svim institucijama, organizacijama i donatorima uz focus na obrazovanje i pitanje zdravlja, navela je Dubak, ističući da je u prethodnim godinama ova misija bila uspješna, i u konačnom i dovela do toga da smo pred zatvaranjem kampa, izgradnjom ovih stambenih jednica.

Bonus video: