Članovi TS iz reda državnih tužilaca glasali za Burića, Kovačević bez podrške

Za Aleksandra Kovačevića, šest članova TS (iz reda uglednih pravnika i predstavnik Ministarstva pravde) bilo uzdržano, dok su članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca bili protiv ovog kandidata. Za Dražena Burića, šest članova Tužilačkog savjeta (iz reda uglednih pravnika i predstavnik MInistarstva pravde) je bilo protiv

6075 pregleda 7 komentar(a)
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Sa ranije sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković

Tužilački savjet (TS) je imenovao državnu tužiteljku Maju Jovanović za vršioca dužnosti VDT-a, jednoglasno, uz izuzeće jednog člana, nakon što za dva prijavljena kandidata na javni poziv nije bilo dovoljno potrebnih glasova.

To je saopšteno iz Tužilačkog savjeta koji se oglasio saopštenjem za javnost zbog, kako su naveli, izjave potpredsjednika Vlade Crne Gore, Dritana Abazovića, da je Tužilački savjet jednoglasno izabrao Maju Jovanović za v.d. VDT-a.

"U postupku određivanja v.d. VDT-a, sprovedeno je glasanje o zainteresovanim licima prijavljenim na poziv za obavljanje dužnosti vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, kojom prilikom je za Aleksandra Kovačevića, šest članova Tužilačkog savjeta (iz reda uglednih pravnika i predstavnik Ministarstva pravde) bilo uzdržano, dok su članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca bili protiv ovog kandidata. Za Dražena Burića, šest članova Tužilačkog savjeta (iz reda uglednih pravnika i predstavnik MInistarstva pravde) je bilo protiv, dok su članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca glasali za ovog kandidata", navodi se u saopštenju.

Dodaju da kako je većinom glasova članova Tužilačkog savjeta (iz reda uglednih pravnika i predstavnik Ministarstva pravde), prestala funkcija vršiocu dužnosti VDT-a, Draženu Buriću, rukovodeći se time da Državno tužilaštvo ne može da ostane bez vršioca dužnosti VDT-a, a imajući u vidu predlog člana Tužilačkog savjeta Siniše Gazivode, da se državna tužiteljka Maja Jovanović odredi za v.d. VDT-a, Tužilački savjet je, uz izuzeće jednog člana, jednoglasno odredio imenovanu za vršiteljku dužnosti VDT-a.

Bonus video: