Operativni tim: Nemarno, nepotpuno i neadekvatno postupanje nadležnih u slučaju zlostavljanja Nerde

Operativni tim je 4. februara 2022. godine održao vanrednu sjednicu povodom ubistva Nerde, koja je preminula od posljedica porodičnog zlostavljanja koje je počinio njen suprug Dalibor Nikolić

3251 pregleda 37 reakcija 0 komentar(a)
Objekat u centru Bara u kome je 27-ogodišnja Zumrita zlostavljana najmanje četiri godine,, Foto: Printscreen
Objekat u centru Bara u kome je 27-ogodišnja Zumrita zlostavljana najmanje četiri godine,, Foto: Printscreen

Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama saopštio je danas da je prepoznao nemarno, nepotpuno i neadekvatno postupanje nadležnih u slučaju zlostavljanja Zumrite Nerde iz Bara.

Oni su kazali da su 4. februara 2022. godine održali vanrednu sjednicu povodom ubistva Nerde, koja je preminula od posljedica porodičnog zlostavljanja koje je počinio njen suprug Dalibor Nikolić.

"Na sjednici su razmatrani propusti u radu nadležnih institucija i pojedinaca, sa ciljem iniciranja postupaka za utvrđivanje njihove odgovornosti u ovom predmetu, kao i donošenja smjernica za eliminisanje negativnih praksi. Detaljno analizirajući postupanje Centra za socijalni rad u Baru, Centra bezbjednosti Bar, Osnovnog državnog tužilaštva u Baru i Suda za prekršaje u Budvi-Odeljenje u Baru, pojedinačno i u njihovoj međusobnoj vezi, Operativni tim je, na osnovu dostupne dokumentacije, prepoznao nemarno, nepotpuno i neadekvatno postupanje u konkretnom predmetu", piše u saopštenju.

Operativni tim je saopštio da će se imajući u vidu težinu zlostavljanja kojem je Nerda bila izložena, činjenicu da su nasilju u kontinuitetu prisustvovala njena maloljetna djeca, kao i informaciju da je nasilje prijavila tražeći zaštitu za sebe i djecu, obratiti Tužilačkom savjetu, Višem sudu za prekršaje i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS) sa zahtjevom da utvrde pojedinačnu i institucionalnu odgovornost u ovom predmetu, kako bi obezbijedili dosljednu primjenu zakonom utvrđenih standarda i procedura za zaštitu žrtava i sankcionisanje nasilnika.

Najmanje četiri godine 27-ogodišnja Zumrita Nerda zlostavljana je u objektu u centru Bara.

Djevojka kojoj se od podliva nijesu vidjele oči, 29.avgusta 2019. godine primljena je kao hitan slučaj.

Zumrita je jedna od tri ubijene žene u Crnoj Gori u posljednja četiri mjeseca.

Bonus video: