Poslanica DPS slaba sa geografijom: Šehoviću preporučila primjer "države Šangaj"

“Ja sam vazda bila čitateljka Gribojedova koji ima knjigu “Nevolje zbog pameti”. Što izađete sa naprednijom idejom to ona biva krivo interpretirana"
1639 pregleda 139 komentar(a)
Aleksandra Vuković, Foto: Filip Roganović
Aleksandra Vuković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.10.2017. 13:22h

Poslanica Demokratske partije socijalista Aleksandara Vuković pozvala je danas ministra prosvete Damira Šehovića da primijeni iskustva “ države Šangaj” kada je u pitanju obrazovni sistem i nagrađivanje nastavnika.

Vuković, koja je profesor crnogorskog jezika i književnosti, koautorka prve čitanke za IV razred gimnazije na crnogorskom jeziku i saradnik na Fakultetu umjetnosti i Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica, tim pozivom pokazala je elementarno nepoznavanje geografije jer Šangaj nije država nego najveći grad u Narodnoj Republici Kini i grad je sa statusom zasebne pokrajine.

Ona je Šehoviću postavila poslaničko pitanje šta radi na primjeni dualnog obrazovanja u školama, a u komentaru na njegov odgovor branila je šefa partije Mila Đukanovića koji je prije nekoliko dana na sjednici DPS-ovog Savjeta za praćenje izbornog programa kazao da se obrazovanjem najčešće bave ljudi koji taj poziv nisu izabrali, te da se taj poziv mora učiniti atraktivnim kako bi se obrazovanjem bavili najbolji.

“Pomenuću primjer države Šangaj koja ima izvanredan obrazovni sistem i ima profesionalne standarde, što znači da se nastavnom kadru dodjeljuju statusi ,slobodno mogu reći, vojni činovi u zavisnosti od stepena obrazovanja nastavnika, njegovog učinka i rezultata koji su imali njegovi učenici. To bi Crna Gora trebalo da primijeni. Nadam se da ćete imati dobro osjećanje u vezi sa tim i nastavnik bi time imao, ne samo moralnu satisfakciju, nego i materijalnu, jer se može nagrađivati nastavnik koji dobro radi svoj posao” posavjetovala je Vuković ministra prosvete.

Vuković je kazala kako je “zloupotrijebljena najbolja namjera” sa sjednice Savjeta za praćenje izbornog programa i to je uporedila sa knjigom Aleksandra Gribojedova “Nevolje zbog pameti”.

“Ja sam vazda bila čitateljka Gribojedova koji ima knjigu “Nevolje zbog pameti”. Što izađete sa naprednijom idejom to ona biva krivo interpretirana. Mislim na interpretaciju koju je dao predsjednik DPS-a o položaju prosvetnog radnika u Crnoj Gori” kazala je Vuković.

Bonus video: