Da kompostiranje postane navika

Društvo mladih ekologa Nikšić održalo predavanje u sklopu projekta „Upravljanje biljnim otpadom na ekološki i ekonomski prihvatljiv način“

2026 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja u Nikšiću, Foto: DMEN
Sa predavanja u Nikšiću, Foto: DMEN

Kompost je ekološki najprihvatljivije đubrivo i sve veću primjenu nalazi u organskoj proizvodnji, za koju je karakteristična reciklaža. To je tokom predavanja na temu „Kompostiranje – značaj i primjena“, koje je organizovano za grupu poljoprivrednih proizvođača iz opštine Nikšić, kazala mr Ana Velimirović. Kako je istakla, sve veći broj poljoprivrednika u Crnoj Gori opredjeljuje se za kompostiranje.

„Dobijanje sertifikata poljoprivrednih gazdinstava podrazumijeva i korišćenje komposta, a kako ova proizvodnja posljednjih godina bilježi rast, kompost je danas izuzetno tražen proizvod. Pomaže u ublažavanju ili eliminisanju negativnih uticaja na životnu sredinu, a može se primijeniti od lokalnih, kućnih uslova, do velikih centralizovanih objekata“, kazala je Velimirović.

Kompostiranje je proces razgradnje organske materije čiji je krajnji proizvod organsko đubrivo, kompost, sa visokim sadržajem humusa. Riječ je o izuzetno traženom proizvodu danas, koji je značajan za razvoj poljoprivrednih gazdinstava.

Prema riječima Velimirović, u prošlosti je poljoprivredu u Crnoj Gori karakterisala ekstenzivna proizvodnja, dok će poljoprivreda budućnosti počivati na zdravoj životnoj sredini, koja je ostala očuvana.

„To znači da su u dobroj mjeri očuvani plodno zemljište, biodiverzitet, tradicionalna znanja i prakse“, poručila je.

Poljoprivrednici koji su pratili predavanje dobiće pet električnih drobilica pomoću kojih će dobijati kompost na svojim imanjima.

Predavanje je organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšić u sklopu projekta „Upravljanje biljnim otpadom na ekološki i ekonomski prihvatljiv način“, koji je finansirala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na javnom konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

Bonus video: