Jedrenjak premjestiti i potopiti da služi kao atrakcija za razvoj ronilačkog turizma

Napušteni stari gulet već skoro dvije i po godine polupotopljen leži u plićaku između Ostrva cvijeća i Kalardova. Turistička organizacija planira kontrolisano potapanje i pretvaranje u atrakciju za razvoj ronilačkog turizma

6711 pregleda 3 komentar(a)
Polupotopljeni brod kod Ostrva cvijeća, Foto: Siniša Luković
Polupotopljeni brod kod Ostrva cvijeća, Foto: Siniša Luković

Turistička organizacija Tivat (TOT) pokrenula je inicijativu da se napušteni stari jedrenjak tipa gulet koji već skoro dvije i po godine polupotopljen leži u plićaku između Ostrva cvijeća i Kalardova, odatle ukloni i kontrolisano potopi na adekvatnu lokaciju u Tivatskom zalivu, gdje bi ubuduće služio kao atrakcija za razvoj ronilačkog turizma.

Dvojarbolni drveni brod dužine 22 metra već duže vrijeme propada u plićaku uvale Polja gdje će ga more pod udarcima talasa, prije ili kasnije sigurno razbiti i potpuno uništiti. Ukoliko se brod, međutim, odatle izvuče i kontrolisano potopi na dubinu od oko 20 do 30 metara gdje bi bio dostupan za obilazak roniocima gotovo svih kategorija obučenosti i uz upotrebu samo komprimovanog vazduha kao medijuma za disanje, stari gulet bi mogao postati atrakcija za ronilački turizam, kao i svojevrsni vještački gremen, odnosno stanište za brojne vrste morskih biljaka i životinja.

Praksa namjernog potapanja starih brodova, prethodno očišćenih od ulja i ostalih zagađujućih materija, ali i drugih objekata poput aviona, u svijetu je veoma izražena jer se na taj način postiže nekoliko korisnih efekata: dobijaju se nova staništa za razne vrste riba, rakova i drugih morskih organizama, stvaraju atrakcije za ronilački turizam jer je ronjenje na olupinama (wreck diving) i posmataranje živog svijeta na njima jedan od najpopularnijih vidova organizovanih ronilačkih tura, a istovremeno potopljeni brod na morskom dnu stvara fizičku prepreku za eventualno nelegalno kočarenje u tom akvatorijumu.

Može da bude turistička atrakcija: Brod u plićaku
Može da bude turistička atrakcija: Brod u plićakufoto: Siniša Luković

”Turistička organizacija Opštine Tivat intenzivno radi na aktivnostima u cilju promocije grada i Crne Gore uopšte kao turističke destinacije. Poznato je da je Tivat prvi grad u Crnoj Gori koji je ušao u proces pristupa “Green Destinations”. Fokus je na održivom razvoju, očuvanju prirodnih resursa, zaštiti životne sredine i okretanju lokalnim i tradicionalnim vrijednostima.

TO Tivat je stoga došla na ideju da bi olupina broda koja se nalazi na lokalitetu Ostrvo cvijeća u Tivtu, mogla da se valorizuje u turističke svrhe tako što bi se kontrolisano potopila na adekvatnoj lokaciji u Tivatskom zalivu i iskoristila kao novi vještački greben - životno stanište za morske organizme, ali i nova turistička atrakcija za ronioce”, objasnila je direktorica TOT-a Danica Banjević.

Ona je uputila dopis Institutu za biologiju mora u Kotoru, obavještavajući tu instituciju koja se bavi naučno-istraživačkom djelatnošću i zaštitom mora, o pokretanju inicijative za valorizaciju olupine napuštenog drvenog jedrenjaka.

Direktor Instituta Aleksandar Joksimović je odgovorio predlažući TOT-u da na tu temu organizuje okrugli sto kako bi sve zainteresovane strane, ali i državne institucije u čijoj je nadležnosti problematika mora i zaštite životne stredine, iznijele svoje mišljenje i stavove, “nakon čega će se sigurno iskristalisati prava odluka”.

”S obzirom na to da se radi o potpunom potapanju olupine broda, nemoguće je u ovom trenutku bilo šta reći bez prethodnih razgovora svih relevantnih subjekata koji imaju interes za pokretanje te aktivnosti. Verovatno vam je poznato da su za ovakve aktivnosti neophodna i prethodna istraživanja biodiverziteta i njegovog stanja na pomenutoj lokaciji”, naveo je u odgovoru TOT-u Joksimović.

Do sada je u Crnoj Gori pokretano više sličnih inicijativa za namjerno potapanje dotrajalih ili napuštenih starih, prvenstveno vojnih brodova, ali nijedna još nije relizovana. Grupa ljudi iz Budve međutim, “na svoju ruku” je prije nekoliko godina ostvarila slične projekte i na taj način su u podmorju oko Budve i Paštrovića potopljena tri rashodovana drvena minolovca nekadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice, koja su prethodno kupili budvanski privatnici i jedno vrijeme neke od tih brodova koristili i u turističke svrhe, prije nego što su ih potopili i pretvorili u ronilačke atrakcije i ribarske pošte za ulov kvalitetne bijele ribe.

Stari dvojarbolni gulet nepoznati počinioci su u junu 2019. bili počeli da na divlje režu kao sekundarnu sirovinu u uvali Bonići kod Tivta. Brod je nekoliko dana kasnije prebačen uvalu Polje sa sjeveroistočne strane Ostrva cvijeća. Njegov trup prodro je u more i brod je oštro nagnut na lijevi bok, polupotonuo na plitko muljevito dno u blizini obale. Nadležni državni organi i pomorske vlasti koje su potom po prijavi građana izašle na lice mjesta, konstatovale su da na brodu nema nafte i ulja.

Odmah po prijavi mještana da je došlo do ovog incidenta, na lice mjesta izašla je ekipa Uprave pomorske sigurnosti i Odreda za spasavanje Mornarice VCG sa specijalnim plovilom EKO-1. Oni su olupinu guleta okružili plutajućom branom i upijačima kako bi spriječili širenje mrlje od nafte i ulja iz broda na okolni akvatorijum.

”Spriječeno je širenje izliva nafte i ulja sa broda i preduzećemo mjere da olupina bude osigurana od pomjeranja u slučaju da se pogoršaju vremenski uslovi. O svemu je obaviještena Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u Kotoru, čiji su inspektori izašli na lice mjesta i preduzimaju dalje mjere u pravcu pronalaženja vlasnika ovog plovila, kako bi ga on odatle uklonio. O svemu će biti obaviješteno i Ministarstvo pomorstva i saobraćaja jer očekujemo da se neizostavno podnesu krivične prijave protiv onih koji su odgovorni za ovakvo nasukanje i polupotapanje broda, te djelimično zagađenje mora”, kazao je “Vijestima” direktoru Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar rekao je da u tankovima polupotopljenog starog guleta nema nafte i ulja, već da masna mrlja koja je okružila havarisano plovilo, potiče od manje količine nafte iz mašinskog prostora koju su tokom godina, u sebe upile drvene trenice i rebra ovog broda.

”Nema opasnosti od daljeg većeg zagađenja mora naftom i uljima, ali brod sada na ovom mjestu gdje se nalazi definitivno predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe u ovom dijelu zaliva, što nije bio dok se nalazio u uvali Bonići. U toku je inspekcijski nadzor i preduzimanje adekvatnih mjera prema počiniocima”, kazao je Lompar.

Preprodavali, pa nezakonito pokušali da ga režu u gvožđe

Lompar je kazao da će vjerovatno podnijeti krivične prijave protiv grupe Roma koji su nedavno u Dobroti kupili dotrajali stari gulet sa namjerom da ga izrežu kao sekundarnu sirovinu u Tivtu.

Naveo je da je ušao u trag i čovjeku koji je Romima prodao neupotrebljivi jedrenjak koji je prethodno godinama trunuo u moru, vezan za bovu ispred Dobrote, ali da ni on nema papire da je pravi vlasnik broda jer ga je svojevremeno “na riječ” kupio od pravog vlasnika koji je gulet prije desetak godina doveo u Crnu Goru.

”Taj brod je u Crnu Goru došao negdje 2009-2010. godine i bio je registrovan u registru američke savezne države Delaver koji mnoge jahte koriste kao tzv. registar povoljnosti, pa nije baš lako iz njega dobiti podatke o pravom vlasniku plovila”, kazao je Lompar, dodajući da se polupotopljeni jedrenjak svakako mora ukloniti iz plićaka kod Ostrva cvijeća gdje se sada nalazi.

Bonus video: