Kod poslodavaca i do 60 odsto praktične nastave

Ministarstvo prosvjete nastaviće da ulaže maksimalne napore u kreiranje obrazovne politike koja nije izmještena iz realnosti, već je njen produkt, i u obrazovanje koje neće biti obrazovanja radi, već radi života, rekao je Šehović
0 komentar(a)
stručno obrazovanje konferencija Budva, Foto: Mps.gov.me
stručno obrazovanje konferencija Budva, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 26.10.2017. 11:51h

U Crnoj Gori se u nekim od obrazovnih programa poput konobara i kuvara i do 60 odsto praktične nastave obavlja kod poslodavaca, a planirano je i uvođenje preduzetničkih klubova u srednjim stručnim školama, saopšteno je na konferenciji o stručnom obrazovanju u Budvi.

Crnogorski ministar prosvjete Damir Šehović rekao je na otvaranju Konferencije da u obrazovnim i studijskim programima Crna Gora propisuje obavezan fond časova nastave koji mora biti realizovan u realnom radnom okruženju, što je ogroman iskorak u učešću poslodavaca u edukaciji.

"Ono što je pokazatelj da smo na pravom putu, jeste činjenica da su predstavnici Evropske unije najavili novi Operativni Program ”Razvoj ljudskih resursa” i to trostruko veće vrijednosti nego dosadašnji. Dosadašnji program bio je vrijednosti 5,8 miliona eura, a naredni će biti vrijedan preko 15 miliona eura", rekao je Šehović, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

On je rekao da će Ministarstvo prosvjete nastaviti da ulaže maksimalne napore u kreiranje obrazovne politike "koja nije izmještena iz realnosti, već je njen produkt, i u obrazovanje koje neće biti obrazovanja radi, već radi života.“

Navodi se da je Šehović ocijenio velikim korakom naprijed ovogodišnji početak dualnog obrazovanja odnosno paralelnog učenja i rada kod poslodavca u Crnoj Gori.

Trenutno je u ovaj vid obrazovanja uključeno 17 škola, 12 opština, skoro 300 djece i oko 100 renomiranih poslodavaca.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic, rekao je da poslovni i socijalni partneri treba da budu u značajnoj mjeri uključeni u stručno obrazovanje na svim nivoima i da taj vid edukacije treba da ima jaku praktičnu dimenziju.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić rekao je da je nakon decenije dualno obrazovanje ponovo zaživjelo u Crnoj Gori i to na pravim osnovama i mnogo ambicioznije.

"Dualno obrazovanje je razvijeno u zemljama čije primjere želimo da slijedimo. Praktična nastava razvija kod učenika pozitivnu orjentaciu prema poslu, što omogućava njegovo bolje pozicioniranje na tršištu“, rekao je Saveljić.

Konferenciju, koja je danas počela u Budvi, organizovali su crnogorsko Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Evropskom komisijom i Evropskom trening fondacijom (ETF).

Pored predstavnika Evropske komisije, Evropske trening fondacije, Estonije, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), te zemalja kandidata, u radu Konferencije učestvuju i predstavnici Austrije, Belgije, Francuske, Italije, Letonije, Malte, Portugala, Rumunije, Slovačke, Švedske, Španije i Velike Britanije.

Jedan od prioriteta ETF-a u saradnji sa Crnom Gorom je poboljšanje kvaliteta stručnog obrazovanja i jačanje kvaliteta praktične nastave i obuke nastavnika, trenera, mentora i savjetnika u stručnim školama.

Bonus video: