Đaci iz pljevaljskog sela neće na časove dok ne dobiju prevoz

Naša djeca su primorana da pješače do škole po više kilometara, većinom kroz šumu, pojašnjava jedan od roditelja zašto đaka nema u školi
174 pregleda 0 komentar(a)
škola Brvenica, Foto: Panoramio
škola Brvenica, Foto: Panoramio
Ažurirano: 26.10.2017. 11:34h

Jedanaest đaka petorazredne osnovne škole u pljevaljskom selu Brvenica već tri dana ne dolazi na nastavu, a roditelji poručuju da će tako biti sve dok im se ne obezbijedi prevoz.

Roditelji kažu da su odlučili da ne šalju djecu u školu, nakon što direktor matične škole Radoje Tošić u pljevaljskom selu Srdanov grob nije udovoljio njihovom zatjevu i omogućio djeci prevoz školskim kombijem. Tvrde da djeca do škole pješače po pet i više kilometara. Škola u Brvenici udaljena je od grada 12 kilometara.

"Matična škola ima kombi, ali se njime prevoze samo učenici koju nastavu pohađaju u školi na Srdanovom grobu. Za razliku od njih, naša djeca su primorana da pješače do škole po više kilometara, većinom kroz šumu. Često su i roditlji primorani da ih voze kada je loše vrijeme, što nam stvara dodatne troškove”, kaže jedan od roditelja.

Direktor matične škole Milan Lacmanović “Vijestima” je rekao da očekuje da će većina roditelja danas djecu poslati u školu:

"Ukoliko to ne urade, biću primoran u skladu sa zakonom da podnesem prijavu protiv roditelja koji ne dozvoljavaju djeci da pohađaju nastavu, s obzirom na to da je osnovno obrazovanje u Crnoj Gori po zakonu obavezno”.

Lacmanović kaže da roditelji nijesu prihvatili predlog za rješavanje problema prevoza.

"Nudio sam im mjesečno 50 eura za gorivo da dovoze ujutro djecu u školu, a u povratku bi se djeca kući vraćala kombijem škole iz Gradca... Nemoguće je sa jednim školskim kombijem u isto vrijeme organizovati prevoz učenika, s obzirom na to da se škole nalaze na dva različita putna pravca”.

Roditelj Radan Mrdak tvrdi i da su uslovi u školi u Brvenici loši, jer nema mokri čvor i pijaću vodu, čak ni u dvorištu.

Kažu da su se više puta obraćali Ministarstvu prosvjete i lokalnoj upravi da pomognu, kako bi se taj problem riješio.

“Djeca koriste primitivni poljski WC u kojem je prije dvije godine jedan od učenika zatekao zmiju... Da bi se dovela voda do školskog dvorišta, potrebno je prokopati oko 300 metara kanala i postaviti cijev. Potom bi, u okviru objekta, mogao da bude napravljen i toalet...”.

Lacmanović je kazao da djeca zaslužuju bolje uslove, ali da u ovom trenutku ne može više uraditi od onoga što je prenio roditeljima na sastanku u petak.

Bonus video: